Odboráři radí: Lékaři, odejděte!

24. 11. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Speciální MUDr.ncák, napůl pohřební vůz, napůl sanitka Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK- SVČ), včera dorazil do Plzně.


Kromě nekompromisních transparentů s nápisy Lékaři končí, nechte si naposledy změřit tlak a makety lékaře držící světelnou tabuli, která po vteřinách odpočítává zbývající čas do doby, kdy nastane exodus, tedy konce roku, s sebou přivezli formuláře, na něž mohli lékaři plzeňské fakultní nemocnice potvrdit svůj nesouhlas se současným stavem zdravotnictví.

V Domažlicích a Klatovech získali po své návštěvě odboráři podporu téměř poloviny lékařů, kteří by prý byli ochotni odejít, pokud se nezlepší podmínky.

„Nemocnice v Plzeňském kraji trápí nedostatek lékařů na některých odděleních a ti sloužící jsou pak přetěžováni. Nechceme být pracháči za vodou, chceme mít slušné platy, které odpovídají naší zodpovědné práci, a chceme mít také čas si je užít,“ vysvětluje svůj postoj předseda LOK - SVČMartin Engel.

Lékař karlovarské nemocnice Peter Igaz k tomu dodává: „Není přece normální sloužit tři dny v kuse a pak jít ještě čtvrtý den za odměnu operovat. I řidiči kamionů mají povinné přestávky, v našem zdravotnictví to však neexistuje.“ Takto poukazuje na zoufalý stav Igaz.

Mluvčí kampaně Martin Jaroš srovnává nevyspání s alkoholem. „Je dokázáno, že probdělá noc působí na člověka podobně jako 1,5 promile alkoholu v krvi. Nevím, jestli si některý pacient přeje, aby ho takový doktor operoval. A přece se to děje,“ tvrdí Jaroš.

Cílem výzvy Děkujeme, odcházíme je dosáhnout garance platů ve výši 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy. Nyní je průměrný plat lékaře se službami a přesčasy za 1,5 úvazku okolo 50 tisíc korun. „K výzvě se připojily už více než čtyři tisíce lékařů z celé republiky. Deklarují, že pokud se vytyčených požadavků nedosáhne, jsou připraveni podat k 31. prosinci výpověď,“ říká Engel.

Podle odborářů je současný stav zdravotnictví v ČR stejně neudržitelný. „V roce 2013, tedy za dva roky, přestane platit výjimka, kdy mohou dělat lékaři přesčasy. V Německu budou potřebovat deset tisíc lékařů, které nemají, a je jasné, kde je hledají. Už nyní u nás dělají velké náborové kampaně ,“ varuje Engel.

Peníze pro lékaře chtějí odboráři brát ze zdravotnického balíčku. „Chceme, aby si na něm přestaly mastit kapsy stavitelské a farmaceutické lobby. Nemusíme mít ty nejdražší budovy a léky na světě,“ vysvětluje Engel.

„Pokud podá výpověď šest nebo sedm tisíc lékařů, budu muset nejspíš odstoupit,“ uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger. To ale podle odborářů nic nevyřeší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?