Odborné komisi ODS vadí Hegerův návrh změn fakultních nemocnic

13. 9. 2012 7:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborná komise ODS pro zdravotnictví vyčetla ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09), že neplní koaliční smlouvu, pokud jde o změny ve financování zdravotnictví. Zdravotní experti ODS také odmítli věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích.


Návrh, který už podpořila vláda, je podle stranické komise ODS naprosto chybný a neměl by podle něj vznikat nový zákon. ODS o závěrech jednání komise informovala v tiskové zprávě.

„Jsou informace z řady krajských a fakultních nemocnic, že se dostávají do velkých problémů s financováním. Přispělo k tomu i to, že nemocnice musely zvýšit platy a nemají na to peníze,“ řekl ČTK místopředseda Senátu a garant komise Přemysl Sobotka. Heger podle něj v koaliční smlouvě slíbil, že přinese do zdravotnictví zhruba 1,5 miliardy korun z privátních zdrojů. Žádné kroky k tomu ale zatím neudělal, čímž prý dostává financování zdravotnictví do problémů.

Odborná komise ODS ke zdravotnictví také kritizovala věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích. Návrh podle ní neřeší současné problémy fakultních nemocnic, například financování výuky, nejasné rozdělení odpovědnosti za řízení či organizaci výzkumu. Podle Sobotky návrh například neodbourá nejasnosti ve vedení nemocnice, kdy je za její ekonomiku odpovědný ředitel a za jednotlivá oddělení primář.

Komise proto vyzvala vládu, aby přehodnotila svou podporu věcnému záměru zákona o univerzitních nemocnicích a nevytvářela na jeho základě nový zákon.

Podle záměru ministerstva zdravotnictví mají být univerzitní nemocnice neziskové, mají být odstátněny a v zákonu má být pojistka proti jejich privatizaci. Do řízení nebudou moci zasahovat politici. Ředitele by totiž jmenovala správní rada složená ze zástupců školy, státu a kraje. V dozorčí radě by byli zástupci státu, školy a nově i zaměstnanců.

Novinkou je možnost smluvních platů. Zákon by měl platit od roku 2014. Hegerův úřad označuje proměnu fakultních nemocnic za jedno z protikorupčních opatření.

Heger byl v době přípravy své reformy zdravotnictví už několikrát terčem ostré kritiky občanských demokratů. Vyčítali mu i postup při jednání o platech protestujících lékařů

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?