Odborníci: Dětská paliativní péče je v Česku málo dostupná

26. 9. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětská paliativní péče je v Česku málo dostupná. Ročně by ji přitom podle odhadů potřebovalo kolem 2000 těžce nemocných a umírajících dětí.


Stanovit by se měla síť poskytovatelů a nezbytný je vznik nemocničních paliativních týmů i paliativních lůžek. Shodli se na tom odborníci na semináři o dětské paliativní péči v ČR, který se konal včera v Senátu. Legislativu podle expertů není nutné měnit. Paliativní péče se týká pacientů, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stadiu.

„Každý člověk - nejen dítě - má právo na kvalitní, dostupnou a komplexní paliativní péči. Zahrnuje to péči zdravotní, sociální, psychologickou, spirituální, etickou i péči o celou rodinu. Abychom ji mohli poskytovat, je nezbytný vznik nemocničních paliativních týmů a paliativních lůžek,“ řekla předsedkyně pracovní skupiny pro dětskou paliativní péči České společnosti paliativní medicíny Mahulena Mojžíšová.

Podle ní by tým měl být v každé velké fakultní nemocnici i ve velkých krajských zařízeních. Na paliativních lůžcích by děti neležely dlouhodobě, ale jen kratší čas třeba při změně nastavení léčby. Pak by se zas vrátily domů. Péči o dětské pacienty poskytují v Česku čtyři mobilní hospice. Před dvěma lety vznikl první „pilotní“ paliativní tým a od září funguje paliativní ambulance na klinice dětské hematoonkologie, uvedla Mojžíšová.

Přesný počet dětí, které by paliativní péči potřebovaly, experti neznají. Podle britských zjištění na 10.000 dětí připadá 35 takových pacientů. „V Česku jsou to tak asi 2000 dětí. Číslo je ale ve skutečnosti zřejmě vyšší. Ročně je například 350 nových onkologických případů,“ uvedla Mojžíšová. Odborníci se snaží získat přesnější údaje. Mapují třeba dlouhodobé hospitalizace či pacienty s vzácnými závažnými onemocněními.

Experti vyzvali ministerstvo zdravotnictví, aby podpořilo hrazení paliativní péče ze zdravotního pojištění, téma prosadilo do výuky zdravotníků a určilo síť poskytovatelů, aby paliativní pomoc byla dostupná. Požadavky na vzdělání by měly stanovit odborné lékařské společnosti. Na české strategii paliativní péče, kterou by pak schválila vláda, by měla začít pracovat expertní skupina. Potřeba je i „odtabuizování umírání“ a citlivá medializace.

Ministerstvo zdravotnictví se podle náměstka Toma Phillipa (KDU-ČSL) snaží domácí hospicovou péči podporovat, a to úpravou zákonů i začleněním do úhradové vyhlášky. Od ledna by se měla proplácet ze zdravotního pojištění. Hradit by se měl lůžkoden domácí hospicové péče, a to ve dvou stupních podle závažnosti pacientova stavu, upřesnil náměstek.

Zatím není jasné, zda se poskytovatelům podaří se zdravotními pojišťovnami uzavřít smlouvy o úhradách. „Odhadovat ochotu pojišťoven uzavírat smlouvy je těžké. Do pilotního projektu, v němž byly i čtyři hospice, které mají dětské pacienty, se zapojila jen Všeobecná zdravotní pojišťovna, ostatní pojišťovny ne. Netrpělivě čekáme, co se bude dít,“ řekla místopředsedkyně České společnosti paliativní medicíny Irena Závadová.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?