Přejít na obsah

Odborníci na výživu vítají větší podporu dotovaných potravin

zpět
9.3.2017
*dítě, škola
zvětšit*dítě, školaZdroj: Shutterstock

*dítě, škola | Zdroj: Shutterstock

 

Odborníci vítají rozšíření podpory dotovaných potravin pro školáky.

Podle nařízení, které dnes schválila vláda, by měli školáci od příštího školního roku dostávat zdarma neochucené mléko a mléčné výrobky, za ochucené výrobky si rodiče připlatí. Dříve dostávaly děti zdarma pouze ovoce a zeleninu. Iniciativa Skutečně zdravá škola ale doporučuje, aby ministerstvo zemědělství spíše pomohlo školním jídelnám nakupovat kvalitní, čerstvé a sezonní produkty od českých farmářů.

Děti si podle nutriční terapeutky Věry Boháčové ze Sekce výživy a nutriční péče přinášejí z domova různé stravovací návyky, které nejsou vždy dobré. Mít pro děti ve školách zdarma neochucené mléčné výrobky, zeleninu a ovoce tedy považuje za výhodu.

„Mléko a mléčné výrobky jsou cenným zdrojem kvalitních bílkovin a nejdůležitějším zdrojem vápníku pro správný růst a vývoj, ale také pravidelnou pohybovou aktivitu. Navíc pokud by šel (program) ruku v ruce s větší dostupností ovoce a zeleniny, jak je navrhováno, přidává se tak zdroj dalších důležitých minerálních látek, vitaminů a vlákniny,“ řekla Boháčová. Podle ní by ale program měl být podpořen vzdělávacími aktivitami pro děti, které budou mít dlouhodobý efekt.

Boháčová se domnívá, že by dotované potraviny mohly prospět i dětem ze sociálně slabých rodin, které kvůli špatné finanční situaci rodiny nechodí na obědy ve školní jídelně.

Podle odborníka na sport a výživu Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy část školáků už v tomto věku intenzivně sportuje. U nich by neslazené mléčné výrobky mohly mít dobrý vliv na zesílení kostí a prevenci možných zranění. „V současnosti máme u velmi intenzivně sportujících mladých lidí problém s nedostatečnou svalovou hmotou a nedostatečnou hustotou kostí. To spolu vede k možným rizikům zranění. A neslazené polotučné mléčné výrobky pomáhají nejen kostem, ale i tvorbě svalové hmoty u sportujících dětí,“ napsal Suchánek.

Iniciativa Skutečně zdravá škola, která se snaží o zlepšení školního stravování, v minulosti upozorňovala na to, že ochucené mléčné výrobky, které se k dětem dostávají prostřednictvím dotovaného programu Mléko do škol mají příliš cukru. Některé posuzované výrobky obsahovaly i více tuku, než kolik doporučuje Státní zdravotní ústav, byla v nich rovněž chemická barviva, stabilizátory a zahušťovadla.

Nyní iniciativa očekává, že si ministerstvo ověří, zda plán poskytnout školním dětem zdarma neochucené mléčné výrobky plní stanovené cíle. „Zatím jsme nenašli, jaké konkrétní cíle má tato dotace dosáhnout. Pokud chce ministerstvo zemědělství podporovat lepší zdraví dětí, pak doporučujeme, aby spíše pomohlo školním jídelnám nakupovat vysoce kvalitní, čerstvé a sezonní produkty od českých farmářů a potravinářů,“ napsal předseda iniciativy Tomáš Václavík. Připomněl, že většina dětí se ve školních jídelnách stravuje pětkrát týdně.


Komentovat článek: Odborníci na výživu vítají větší podporu…

*
* Pravidla diskusí - čtěte
*
 

* - údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Komentáře

Do této diskuse prozatím nikdo nepřispěl.

přidat komentář
 
 zavřít

Váš tip

  • Jako ochranu před spamem, prosím zodpovězte následující otázku (číslicí):
  • * - položky označené hvězdičkou jsou povinné