Odborníci: Spotřeba alkoholu a tabáku v Česku je stále vysoká

19. 9. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Spotřeba alkoholu a tabáku v Česku je podle odborníků ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) stále vysoká.


Loni podle národního průzkumu kouřilo denně 19,6 procenta obyvatel a alkohol pilo nejméně každý druhý den 13,8 procenta lidí. Kuřáků za poslední čtyři roky mírně ubylo, spotřeba alkoholu je stejná. Muži vypijí průměrně deset litrů čistého alkoholu ročně, ženy 3,7 litru. SZÚ včera představil výsledky průzkumu na tiskové konferenci.

V Česku kouřilo loni asi 35 procent mužů a 23 procent žen. Za poslední čtyři roky mírně klesl počet každodenních kuřáků, více mezi ženami. Nejvíc jich ubylo ve věkové skupině mezi 15 a 24 lety, v roce 2012 bylo v této věkové skupině 45 procent kuřáků, loni už necelých 35 procent.

Podle vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlé klesá počet lidí, kteří jsou tabákovému kouři vystaveni doma. „Z nekuřáků je to necelých devět procent, nejvíce ve skupině 15 až 24 let,“ vysvětlila. Na pracovišti loni bylo tabákovému kouři vystaveno téměř 16 procent nekuřáků.

Celoživotně v Česku abstinuje podle Ladislava Czémyho z Centra podpory veřejného zdraví SZÚ 3,8 procenta lidí, 14 procent nepilo alkohol za poslední rok, většinou ze zdravotních důvodů.

Nadměrnou dávku alkoholu, za kterou odborníci považují více než tři až čtyři piva nebo půl litru vína, pije týdně nebo častěji pětina dospělých mužů a pět procent žen. Za konzumenty alkoholu s vysokým rizikem, kterým působí i zdravotní škody, považují odborníci 13 procent respondentů. Sedm procent jsou rizikoví konzumenti, kteří mají na alkoholu závislosti.

„Ti lidé, kteří problémově užívají alkohol, také často kouří, proto jsou zdravotní důsledky závažnější,“ dodal Czémy. Opatření, která jsou v Česku přijímána na snižování škod způsobených konzumací alkoholu, jsou podle něj málo účinná.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová připomněla, že 18.000 lidí v Česku ročně zemře v důsledku závislosti na tabáku, dalších 1500 až 3000 zabije pasivní kouření, „Závislost na tabáku zkracuje život průměrně o 15 let,“ dodala. Alkohol je příčinou asi čtyř až pěti procent úmrtí.

Národní výzkum užívání tabáku a alkoholu SZÚ zadává každé dva roky. Výzkumníci se dotazovali reprezentativního vzorku více než 1800 lidí nad 15 let.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?