Odborníci varují před rychlotesty na HIV, lékárny už je prodávají

10. 12. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Rychlotest na zjištění viru HIV v krvi může podle odborníků napáchat víc škody než užitku. Podle jeho propagátorů si každý může v soukromí domova do minuty z kapky krve zjistit, zda partner, se kterým se právě chystá k milostným hrátkám, je zdravý.


O test je podle zjištění ČTK v lékárnách velký zájem, některé ho už začaly prodávat. Odborníci varují, že trvá nejméně tři týdny, většinou ale dva až tři měsíce od nákazy, než se dá virus testem v krvi odhalit.

Podle poradkyně ministra a zakladatelky Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Marie Brůčkové nepatří rychlotest do rukou nezdravotníka. Rychlotestů existuje ve světě celá řada, vždy ale záleží na tom, kdy si člověk test udělá. Výsledky jsou orientační, měl by následovat ověřovací test v referenční laboratoři. A navíc, pokud někdo opravdu je HIV pozitivní a laboratorní test to ukáže, následuje poradenství a léčba.

Kdo si test udělá doma, unikne statistikám a léčbě. Šokující zjištění bez psychologické podpory odborníka může člověka vést až k sebevraždě, varoval tajemník AIDS pomoc Miroslav Hlavatý, ředitel Domu světla, kde nacházejí útočiště lidé s AIDS a kde se dělají anonymně testy zájemcům pod dohledem a s poradenstvím lékaře.

Pokud naopak test ukáže, že je člověk zdravý, a přitom je čerstvě nakažený, tedy i nejvíc infekční, což test v takzvaném „imunologickém okénku“ neukáže, šíří infekci na další partnery, aniž to ví.

Test je evidován jako zdravotnický prostředek, nepotřebuje schválení Státního ústavu pro kontrolu léčiv, stačí povolení ministerstva zdravotnictví. Jeho mluvčí Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že právě s ohledem na možná rizika nařídilo ministerstvo doplnit příbalový leták o sdělení, že „se sadou by měli pracovat příslušným způsobem kvalifikovaní zdravotníci, měla by sloužit jako doplněk k informovanému posouzení zdravotního stavu“. Není tedy prvotně určen k sebetestování.

Mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs ČTK řekl, že lékárníci nesmějí otevírat zapečetěná balení, a tak si příbalový leták nepřečtou. Na webu ho nenajdou, jak to jde u léků. I kdyby si kupující test v lékárně vybalil a leták přečetl, lékárník, i když je kvalifikovaným zdravotníkem, mu test udělat nesmí. Pracoval by totiž s krví, na což v lékárně nemá vybavení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?