Odbory, buďte pro lidi! zní z Kyjova

23. 8. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kroky nového vedení kyjovské nemocnice v čele s Josefem Pejchlem rozdělují zaměstnance na dva tábory. Zatímco jedni souhlasí s jeho změnami, jiní proti němu začali veřejně bojovat. Chtějí založit novou odborovou organizaci. Ta současná je podle nich nečinná.


„Hlavním důvodem, proč jsem se rozhodla založit nové odbory, je to, že se nás nemá kdo zastat. Šéf současných odborů tvrdil, že nepodepíše výpovědi matkám samoživitelkám, ale udělal to ve dvou případech. Ředitel Pejchl navíc při nástupu řekl, že se propouštět nebude, a odešlo už na pět desítek lidí. Přitom se v nemocnici zaměstnancům neustále vyhrožuje,“ kritizuje ředitele i odbory sestra anesteziologicko - resuscitačního oddělení Monika Hálková.

Ta s kolegy tvrdí, že s managementem nemocnice je špatná komunikace. I proto chce společně s dalšími lékaři a sestrami založit nové odbory. „Vedení odborů v Praze nám poradilo, abychom rozdali nezávazné přihlášky a podle zájmu nám buď povolí založit novou odborovou organizaci v Kyjově, nebo bychom šli pod Veselí nad Moravou, na které jsou současné odbory napsané. Pak už můžeme začít jednat nebo vznášet námitky. Zvolit by se mohlo i nové vedení odborů,“ vysvětlila Hálková.

Ta se společně s kolegy k situaci v nemocnici začala nejprve vyjadřovat na intranetu nemocnice. Vedení jim však podle jejich slov přístup na něj znemožnilo. Nyní skupina své názory prezentuje na webovém serveru www.nemkyjov.estranky.cz.

„V atmosféře zastrašování a osobního vyřizování účtů nelze dlouhodobě poskytovat kvalitní péči, a proto se ostře ohrazujeme proti této personální politice! Vnímáme, že v nemocnici vládne netolerance k odlišným názorům, nejkvalitnější a nejaktivnější zaměstnanci jsou přeřazováni na méně kvalifikované posty, propouštěni, přehlíženi nebo zastrašováni,“ vyjádřila se na nich lékařka a členka organizačního výboru Martina Hýžová.

Snaha o změnu vedení odborů se však nelíbí šéfovi současného odborového svazu Zdeňku Bednářovi. Ten si nemůže komunikaci se současným ředitelem nemocnice vynachválit a staví se na jeho stranu. „Snahou paní Hálkové je ovládnout odbory a odvolat ředitele nemocnice, který jako jediný za ta léta s odbory komunikuje a dodržuje zákoník práce,“ napsal v prohlášení Bednář, který slova Hálkové považuje za pomluvy. I ředitel Pejchl uvedl, že Hálková chce nemocnici poškodit.

„Začal se dělat pořádek a asi jsme někomu šlápli na kuří oko,“ reagoval. Za iniciativu zaměstnanců se postavil i starosta Bzence Pavel Čejka, který byl osm let předsedou čestné rady nemocnice.

„Vzniká občanské sdružení Občané za Nemocnici Kyjov a já jako starosta musím mít v první řadě zájem na tom, aby nemocnice fungovala a aby byla zajištěná lékařská péče,“ sdělil s tím, že na čtvrtek je v Kyjově naplánovaná porada starostů a po ní se uskuteční schůzka pro všechny zájemce v kulturním domě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?