Odbory odmítly rozšíření pásmového odměňování

3. 10. 2010 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor mezi odbory a vládou o změny v tarifních platech ve veřejné správě, který může v půlce října vyústit ve stávku státních zaměstnanců, se dál stupňuje.


Předáci odborů včera definitivně odmítli návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) na rozšíření takzvaného pásmového odměňování, který na svém zasedání 22. září schválila vláda.
Za odbory sdružující zaměstnance z rozpočtové sféry to včera na konferenci v Senátu oznámila předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Podle vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS) i předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila nicméně prostor k jednání ještě existuje.

Premiér ve čtvrtek večer uvedl, že návrhy, které odsouhlasila vláda minulý týden, považuje za otevřené a chce o nich s odboráři dál jednat.

Již několikáté ujištění premiéra o jeho dobré vůli k dalšímu jednání však odboráře příliš neuklidnilo. Jak včera Právu potvrdila místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková, kvůli desetiprocentnímu zkrácení prostředků na mzdy státních zaměstnanců v příštím roce, od kterého vláda nehodlá ustoupit, je její svaz i nadále připraven zorganizovat 15. října, tedy v den obecních a senátních voleb, rozsáhlou stávku.

„Pokud se situace ohledně navrhovaných změn v platech rychle nevyřeší, budou další nepokoje,“ řekl potom Právu Zavadil.

„Jde o destrukci tarifního systému“

Změny platového systému navržené Drábkem podle Vondrové „představují destrukci celého tarifního systému“. Nové znění by vládě umožnilo stanovení libovolného počtu platových stupnic s různě modifikovaným počtem platových stupňů. Jedinou konstantou by zůstal současný počet platových tříd.

Drábkův návrh, se kterým dosud odbory nebyly přes dřívější sliby oficiálně seznámeny, má dále ministrům umožnit, aby stanovili jednotlivé platové tarify v příslušných platových třídách a platových stupních na základě jejich rozhodnutí.

Jediné, co nebude vláda moci měnit, jsou minimální platové tarify. „Nad rámec dosavadních platových předpisů se nově navrhuje možnost sjednání smluvních platů,“ konstatovala Vondrová. Realizací této změny by podle odborů také došlo k porušení článku 28 Listiny základních lidských práv a svobod. Bylo by porušeno právo na spravedlivou odměnu za práci.

Vzhledem k předem danému množství prostředků na platy by podle Vondrové došlo také k diskriminaci v odměňování ostatních zaměstnanců, protože prostředky na smluvní platy by se získaly na jejich úkor.
Opatření by znamenalo pokles reálných i nominálních mezd. To by vedlo k demotivaci zaměstnanců, diskriminaci a destabilizaci pracovních kolektivů.

Vláda podle Drábka minulý týden schválila rámec novely zákoníku práce, který kromě rozšíření možnosti takzvaného pásmového odměňování počítá se zrušením „číselného vyjádření poměru mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou“, která nyní činí násobek 3,4.

Stejně tak by měl být zrušen rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším platovým stupněm, který je stanoven na násobek 1,5.

Plat v nejvyšším stupni je tak o polovinu vyšší než ve stupni nejnižším, podotkl ministr práce s tím, že dohromady s tarify je nejvyšší mzda 5,1násobek nejnižšího platového ocenění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?