Odbory: Odvolání Hellerové je logickým završením

15. 9. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
První den po odvolání náměstkyně sklízel ministr zdravotnictví Leoš Heger jen kritiku. Jenže v kruzích mimo parlament tento krok spíše chválí. „Myslím si, že odvolání je celkem logickým završením jejího působení na ministerstvu,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel.


Hegerovo rozhodnutí zřejmě nezůstane bez odezvy, včera večer se měli sejít předáci koaličních stran K9, kde měla být tato otázka řešena. Avizoval to alespoň místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr, který patří k největším kritikům odvolání.

Jenže vedle něj se objevuje v odborných kruzích spíše shoda na tom, že odsunutí Markéty Hellerové bylo logickým krokem.

„Myslím si, že odvolání je celkem logickým završením jejího působení na ministerstvu, nese výraznou míru odpovědnosti za postgraduální vzdělání, které je v podobě naprosto neodpovídající potřebám oborů a mladých kolegů, ke kterým je sociálně i ekonomicky nepřátelské,“ komentoval odvolání pro Zdraví.Euro.cz předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

Nadšení neskrývá ani Česká lékařská komora, která několikrát vyzvala ministra, aby Hellerovou z funkce odvolal. Podobně se vyjádřilo i sdružení Mladí lékaři.

„Pevně věříme, že personální změna na postu náměstka MZ pro zdravotní péči významně přispěje k zahájení skutečného dialogu všech zainteresovaných stran,“ nechalo se slyšet předsednictvo sdružení.

Nástupce? Heger ani nenaznačil

Zatím není jasné, kdo by mohl náměstkyni na ministerstvu nahradit. Dočasně její funkci bude vykonávat první náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka. Odbory mají ale v této věci jasno.

„Představujeme si člověka, který by svou funkci nevykonával způsobem, jako bývalí členové a místo snah o privatizaci a aktivní podporou nesmyslného nárůstu výdajů za léky pracoval na změnách tolik potřebných pro pacienty i zdravotníky,“ dodal Engel.

Na stranu Hellerové se při hodnocení jejího působení na ministerstvu staví zdravotní pojišťovny. Spolupráci označují za korektní.

„Při hodnocení musíme vzít v úvahu, že po rozpadu reformního týmu ministra Julínka bylo již obtížné provádět zásadnější systémové změny. Hellerová pak musela převzít operativní řízení dvou oblastí a to v době před volbami,“ soudil pro Zdraví.Euro.cz prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?