Odbory se chtějí domoci zvýšení platů v nemocnicích přes premiéra

30. 11. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická trojka sdružující odbory lékařů, sester a dalších zdravotníků z nemocnic poslala dopis premiéru Petru Nečasovi (ODS) s žádostí o schůzku. Odbory ho chtějí přesvědčit, aby při projednávání státního rozpočtu příští týden ve sněmovně přidal peníze zdravotnictví.


ČTK to řekla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Nečas se s odboráři setká.

„Pan ministr (Leoš) Heger zatím nám neposkytl žádnou konkrétní garanci toho, že se platy příští rok v nemocnicích zvýší. Dosavadní jednání s ním nevedou k uspokojivým výsledkům,“ uvedla.

„Pan premiér se se zástupci odborů aktivně schází. I nad rámec tripartity. Naposledy například minulý týden během setkání s vedením Asociace samostatných odborů podpořil zavedení takzvaných předdůchodů. Mohu potvrdit, že i ke schůzce se zdravotnickými odbory dojde,“ řekl ČTK mluvčí vlády Jan Osúch.

V jarním memorandu, kterým skončila protestní odborová akce Děkujeme, odcházíme, slíbila vláda růst platů v nemocnicích pro příští rok o deset procent. Ministr zdravotnictví nyní nabídl zdravotníkům od ledna jen 6,25 procenta, zbytek nejdřív od pololetí. Pokud ale nestoupne výběr pojistného o očekávané procento, dalšího růstu platů se zdravotníci nedočkají.

Podle Žitníkové by se měl premiér jako nejvyšší vládní činitel k problému vyjádřit. Odbory mu připomenou závazek, který je součástí usnesení vlády. Už na tripartitě premiéra upozornily, že problém s platy může nastat. Chtěly do návrhu státního rozpočtu prosadit navýšení úhrad státu za děti, důchodce a nezaměstnané. Peníze by zdravotnictví mohlo mít, pokud by léky a zdravotnický materiál byly osvobozeny od DPH.

Podle propočtů Asociace českých a moravských nemocnic nebudou mít menší a regionální nemocnice ani na navýšení o 6,25 procenta. Pokud dostanou příští rok od pojišťoven o tři procenta víc než loni, peníze spolknou inflace a růst HDP. Nebudou prý asi schopné udržet ani současné platy.

Podle Hegera ale je v připravené úhradové vyhlášce navýšení platů v platbách pojišťoven započítáno. Nemocnice upozornily, že navýšení je spočítáno jen za lůžkovou péči. Nemocniční ambulance s žádným růstem počítat nemohou, a nemocniční laboratoře či rentgeny dostanou dokonce méně.

Odboráři spustili 7. listopadu měsíční kampaň Zůstáváme, splňte sliby, ve které připomínají Hegerovi sliby memoranda. Celý měsíc mu na připomínku slibu posílají dárky, jako velkou kopii memoranda, budík nařízený na pět minut po dvanácté, brýle či potravní doplňky na podporu paměti.

Před ministerstvem zdravotnictví uspořádají odbory 7. prosince mítink, kde se ministrovi znovu připomenou. Týž den bude porada předsedů lékařských odborů. Vyhodnotí výsledky připomínkové kampaně a dohodnou se na dalším postupu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?