Odbory: Stávka provoz nemocnic nezastaví, ale omezí

27. 11. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Účast zdravotníků na protestních demonstracích v krajských městech a víkendový režim v některých nemocničních zařízeních, taková bude 8. prosince převažující podoba stávky, do níž hodlají vstoupit také pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách.


V pátek to v Hradci Králové oznámila Ivana Břeňková, nově zvolená místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky poté, co ve zdejším hotelu Černigov skončil třídenní sjezd této největší odborové organizace působící ve zdravotnictví.

„Kolik našich členů a kolik nemocnic se ke stávce připojí, ještě nevíme, zatím řešíme podobu stávky. Pacienti se nemusejí obávat, že by zůstali bez ošetření, stávka není namířena proti nim. Ale pokud protest nebude úspěšný a podmínky ve zdravotnictví se nezlepší, pak to brzy pocítíme všichni,“ dodala Břeňková.

Zachovat úroveň a rozsah péče

Vedle přípravy stávky se v průběhu sjezdu diskutovalo o problematice odměňování. Delegáti sjezdu vyjádřili zásadní nesouhlas s návrhy, aby byla pacientům ze zdravotního pojištění poskytována jen ekonomicky nejméně nákladná péče.

„Souhlasíme s možností vytvořit si připojištění, ale pouze za podmínky, že zůstane zachována minimálně současná úroveň a rozsah hrazené péče,“ připomněl jedno z usnesení druhý zvolený místopředseda Ladislav Kucharský.

V průběhu jednání sjezdu byla zvolena nová předsedkyně zdravotnických odborů, kterou se stala Dagmar Žitníková, místopředsedy se stali Břeňková a Kucharský. Sjezdu se účastnilo necelých 200 delegátů, kteří zastupují na čtyři stovky odborových organizací z nemocnic, záchranných služeb, zdravotních ústavů, psychiatrických léčeben a z domovů důchodců.
Celkem má svaz asi 45 tisíc členů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?