Odbory: V případě potřeby půjdou lidé demonstrovat znovu

24. 9. 2010 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Úspěšná demonstrace proti vládním úsporným opatřením odbory povzbudila, ze svých požadavků ustoupit nehodlají. „Z ohlasů, které mám, vím, že lidé, kteří se demonstrace zúčastnili, jsou připraveni přijet v případě potřeby znovu a tentokráte i s dalšími kolegy," uvedla pro Zdraví.Euro.cz místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.


Účast na demonstraci předčila všechna očekávání, hovoří se o tom, že se sjelo o zhruba 7 tisíc zdravotníků. Máte již přesná čísla?

Přesná čísla účastníků demonstrace nemáme, jednotlivce jsme neevidovali. K dispozici máme pouze účastníky, kteří jeli autobusy a další hromadnou dopravou a kteří nám nahlásili svoji účast předem. V těchto případech se jednalo především o mimopražské účastníky. K celkovému počtu jsme došli i na základě propočtů policie k zabrané ploše.

Kdo všechno se k akci připojil?

K akci se připojili demonstranti ze všech koutů České republiky. Mnozí z nich strávili v autobuse mnoho hodin. Jeli ze svého volna, po nočních směnách nebo i před nimi. Měli jsme účastníky ze všech regionů, a to od Aše až po Valašské Meziříčí. Velmi silné zastoupení měl Moravskoslezský kraj, Jihomoravský kraj, Královéhradecký kraj, Plzeňský kraj, zkrátka jak už jsem říkala, zastoupení bylo obrovské. Ze zdravotnictví se připojili zaměstnanci fakultních nemocnic, psychiatrických léčeben, zdravotnických záchranných služeb, hygienické služby a i zaměstnanci krajských nemocnic, které fungují jako obchodní společnosti, aby solidárně podpořili své kolegy.

Očekáváte, že by stejně úspěšná byla i další demonstrace?

Z ohlasů, které mám, vím, že lidé, kteří se demonstrace zúčastnili, jsou připraveni přijet v případě potřeby znovu a tentokráte i s dalšími kolegy. Zde bych si dovolila vsuvku. Pan prezident prohlásil, že demonstrace nic neřeší. Jen bych mu chtěla připomenout, že v roce 1989 demonstrace zahájila Sametovu revoluci a bez ní by se možná jeho životopis odvíjel úplně jinak.

Pondělní jednání s ministrem nedopadlo příliš dobře, vidíte stále nějaký prostor pro kompromis?

Prostor pro jednání je stále a my jsme připraveni jednat. Náš zásadní postoj se ale nemění. Zásadně nesouhlasíme se změnou systému odměňováni a snížením platů zaměstnancům ve zdravotnictví a v sociálních službách. Opakovaně jsme zdůrazňovali, že nesouhlasíme s tím, aby chybějící finance ve zdravotním pojištění zasaturovali zaměstnanci. Mimo tyto obecně známé věci říkáme, že je potřeba řešit lékovou politiku, kde jsou značné rezervy. Současný systém lékové politiky je naprosto nevyhovující a jeho změnou bychom získali část chybějících prostředků. Pokud bychom dali dohromady všechny námi navrhované změny, dostaneme se k částce, kterou chce vláda ušetřit na zaměstnancích, a možná i trochu zbude.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?