Odchod lékařů ohrožuje Fifejdy

15. 12. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Hrozí ostravským nemocnicím kolaps a pacientům, že je nebude mít od března kdo léčit? Výzva Děkujeme, odcházíme má největší podporu u lékařů Městské nemocnice Ostrava.


Situace v Ostravě je komplikovanější než v jiných městech. Je tu fakultní nemocnice, kde se podmínky lékařů velmi liší od jiných nemocnic, pak Vítkovická nemocnice ze soukromé skupiny Agel a městská nemocnice (MNO), jejímž zřizovatelem je město Ostrava.

Právě v tomto zařízení může nastat největší problém, pokud doktoři dodrží slovo a kvůli platům a systému vzdělávání odejdou.

Podle šéfa místního Lékařského odborového klubu (LOK) Petera Hanáka výpověď už podepsalo sedmdesát lékařů. Předpokládá, že do pátku, dokdy centrála LOK výpovědi shromažďuje, přibudou další.

„Mohlo by jich být okolo devadesáti. Protože je podali hlavně lékaři z klíčových oborů, mohl by být vážně ohrožen chod nemocnice,“ míní Hanák. Potvrdil to i ředitel MNO Jan Zháněl. „Začínáme pracovat na krizových plánech, do detailů můžeme jít, až budeme znát přesná čísla. Zatím mám informace jen zprostředkované. O situaci jednáme se zástupci kraje i města,“reagoval Zháněl.

Náměstkyně ostravského primátora pro zdravotnictví Simona Piperková uvedla, že vedení města čeká na poslední prosincový den, kdy se dozví konkrétní počty lékařů, kteří podali výpověď.

„Následně budeme moci přijmout opatření, tak aby byla zachována kvalitní zdravotní péče v jediné nemocnici v regionu, která byla zřízena městem,“ řekla Piperková.

Podle mluvčí zdravotnické skupiny Agel Hany Szotkowské to vypadá, že z této nemocnice se k výzvě nepřipojí nikdo nebo jen několik lidí.

Přesný počet bude znát koncem roku. Koordinátor LOK v AgeluŠtefan Lišaník potvrdil, že podpora výzvy je ve Vítkovické nemocnici nízká, do deseti lékařů. „Příští rok neplánujeme snížení platů, tak jak je uvažováno ve veřejné správě.

Naopak chceme udržet růst mezd, jak je zakotveno v kolektivní smlouvě,“ dodala Szotkowská.
V ostravské fakultní nemocnici nemá její vedení žádné náznaky toho, že by se lékaři chystali hromadně odejít.

Mluvčí Tomáš Oborný uvedl, že v souvislosti s výzvou LOK výpověď nepodal žádný lékař.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?