Odejdeme, hrozí lékaři kvůli škrtům. Jenže nevědí, kam

3. 10. 2010 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékařské komory Milan Kubek patří sice k předákům Lékařského odborového klubu, který vyzval kolegy, aby podali hromadnou výpověď kvůli platům, sám ale nepatří k těm, kdo by chtělí zdravotnictví opustit.


Odbory protestují proti novým plánům, jak platit lékaře v nemocnicích. Uvedly, že už více než tři tisíce zdravotníků dalo najevo vůli raději opustit své místo v Česku, než akceptovat návrhy ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Tolik jich podle nich podepsalo petici Děkujeme, odcházíme.

Milan Kubek, jeden z členů představenstva LOK, však jako internista-angiolog vlastní soukromou ambulanci a sám sobě výpověď podávat nebude.

„Být mladší a nemít rodinu, okamžitě bych šel,“ říká pouze dvaačtyřicetiletý Kubek, nejmladší člen představenstva Lékařského odborového klubu.

Snad něco v Německu

Petice Děkujeme, odcházíme, si jako termín pro výpovědi stanovila konec tohoto roku, ale ani dva další předáci LOK nemají jasně promyšleno, jaké si najdou místo, pokud ministr Heger neustoupí.

„Jsem připraven odejít,“ sdělil sice Aktuálně.cz předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel, čtvrt roku před případným odchodem však neví, kam by po třiceti letech na radiologické klinice odešel.

O uplatnění v cizině, kam by podle LOK mohla většina nespokojených lékařů zamířit, mluví zatím neurčitě.

„Blíží se světové fórum medicíny v Německu, tam bych nějaké kontakty určitě získal a také věřím, že by mi pomohli přátelé žijící v zahraničí,“ odpovídá na otázku, jaká budoucnost by ho čekala.

Pěkně v pojišťovně

Místopředsedkyně odborového klubu Jana Vedralová pak o cizině vůbec neuvažuje, spíš myslí na to, že by si mohla odpočinout na úřadu práce.

„Je mi pětapadesát, stěhovat se už nebudu,“ říká.. Ale jsem připravená podat výpověď.“ Kam by jako patoložka odešla? „Do soukromého zařízení. Nebo myslíte, že by mě s mou praxí nechtěli třeba v pojišťovně?“ odpovídá a přidává další možnost. „Klidně bych si nějaký čas odpočinula i v evidenci úřadu práce.“

O politiku prý nejde

O tom, co by skutečný odchod tří tisíců lékařů z nemocnic způsobil, vedou odboráři a politici veřejné spory, tím spíš, že jsme v čase před volbami.

Lékař, zakladatel Lékařského odborového klubu a středočeský hejtman David Rath nedávno přes média varoval ministra Hegera před „ohoržením životů statisíců pacientů, kteří by mohli zůstat bez lékařské péče“, pokud by signatáři petice své rozhodnutí skutečně naplnili.

Bývalý lékař Tomáš Julínek, exministr a senátor, který právě bude obhajovat svůj šestiletý mandát, zase akci nepřikládá význam. I kdyby prý odešlo ne tři, ale i pět tisíc z celkového počtu 45 tisíc lékařů, nic by se podle něj nestalo.

„Celkový počet samozřejmě není rozhodující vodítko, důležité je zastoupení v oborech a v regionech. Snad jen kdyby jich odešlo víc najednou z nějaké malé nemocnice, měla by kampaň menší lokální význam. Zkušený krizový manažer by si ale část lékařů vypůjčil z jiných zařízení, než by nasmlouval nové, a pacient by žádnou změnu nepocítil,“ říká senátor.

Ani počty lékařů, kteří odcházejí do ciziny, nejsou jasné.

Ministerstvo za první pololetí letošního roku uvádí 192 odchodů, Lékařský odborový klub si vede statistiku se 375 lékaři. „Jde o počty certifikátů pro výkon povolání v Evropské unii, počty lékařů, kteří je skutečně využijí za hranicemi, nemáme,“ říká místopředsedkyně klubu Jana Vedralová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?