Odejít důstojně a pokojně je možné také v hospici

26. 7. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Když se objeví nevyléčitelná nemoc, zasáhne to vždy do osudů nemocných i jejich rodin. Představuje nejen fyzickou, ale rovněž psychickou zátěž pro každého, kdo je konfrontován s neúprosnou diagnózou, zejména v závěrečné fázi. Kromě nemocnic nabízejí péči o nevyléčitelně nemocné pacienty také hospice.


Ve Zlínském kraji jsou momentálně dvě zařízení tohoto typu. Hospic Hvězda se nachází ve Zlíně-Malenovicích a jeho kapacita je čtrnáct lůžek. Valašskomeziříčský hospic Citadela nabízí dvojnásobný počet míst, tedy osmadvacet.

Filozofií hospicových zařízení je nejen umožnit pacientům co nejdůstojnější dožití v závěrečné fázi nevyléčitelného onemocnění, ale rovněž se zaměřit na pomoc jejich rodině.

Stejně jako nemocným klientům je i jejich rodinným příslušníkům k dispozici psycholog a další odborníci. Příbuzní také mohou spolu s pacientem bydlet, trávit s ním veškerý čas a zároveň se účastnit života v hospici. Klienti mohou mít v pokoji věci, které mají rádi, například televizi, rádio, vlastní hrníček, obrázek, ale třeba i rychlovarnou konvici.

„V nemocnici jde především o vítězství nad nemocí. V hospici se však bere v potaz skutečnost, že nemoc již přemohla pacienta a on se nachází v konečném stadiu života. Zaměřujeme se tedy už nikoliv na léčbu onemocnění, ale na tlumení bolestí a dalších průvodních tělesných i duševních obtíží, na podporu dýchání a zmírnění utrpení. Rovněž je důležité, že objektem péče není pouze nemocný, ale i jeho rodina,“ vysvětlila Ruth Kopecká z valašskomeziříčského hospice Citadela.

V hospicích péče nekončí úmrtím nemocného.

Personál hospice včetně odborníků totiž pomáhá pozůstalým překonat ztrátu. „Pokud by šlo pacienta zachránit, není samozřejmě nad nemocniční prostředí. Jestliže je však zřejmé, že ho již nelze vyléčit, je pak jistě příjemnějším prostředím hospic. Zde najde pacient i jeho rodina klid a prostor ke smíření se se situací. Už nejsou pod tlakem, nečekají na zázračný zvrat,“ dodala Ruth Kopecká.

Kvůli omezenému počtu míst v hospicích se však řada nemocných do těchto zařízení nedostane. Pokud to však jejich zdravotní stav umožňuje, může jim být poskytována domácí hospicová péče.

„V domácí hospicové péči máme řadu lidí včetně dětí. Jsme schopni velmi rychle zareagovat na nutnost zajištění této služby, v terénu pak pracují pouze zkušení profesionálové. Půjčujeme rovněž bezplatně pomůcky, jako například polohovací lůžka,“ sdělila ředitelka hospice Hvězda ve Zlíně -Malenovicích Miroslava Kalivodová. Dodává, že péče mimo hospic v rodinách pacientů je neustále kontrolována a pečlivě vyhodnocována.

Domácí péče není pro každého

Ne každý pacient však může zůstat v domácí péči. A pokud se na něj nedostane místo v hospici, zůstává v nemocnici. Někteří rodinní příslušníci při vzpomínce na nemocniční prostředí, ve kterém jejich příbuzný zemřel, nešetří kritikou.

„Věděli, že tatínek umírá. V sedm večer nás vyháněli, během návštěv jsme se na pokoji překřikovali s návštěvami z vedlejších lůžek. Nebylo ani nač si sednout,“ vzpomněla třiapadesátiletá Jiřina Kalousková.
Podobně vzpomíná i další pozůstalá. „Byly to pořád jen samé rozkazy a příkazy. Sestry byly nepříjemné, často při mytí nebo krmení na pacienty ani nepromluvily, vše byl problém. Maminka zemřela na plicní rakovinu, ale ani se nedostala na onkologii. Při kontrolách museli na primáře oddělení hovořit přes papírový kapesník nebo ubrousek,“ řekla čtyřicetiletá Jana Berková.

Ne všichni však mají na nemocniční prostředí stejný názor. „Hospic? Já nevím. Myslím si, že bych tam rodiče nedal, kdyby onemocněli. Mají tam určitě všechno potřebné vybavení? Jsou tam opravdu specialisté? A co když se něco stane? Co bude pak,“ zamyslel se čtyřiadvacetiletý Jan Zívalík s tím, že on by volil nemocnici.

Dotaz na názor na kvalitu a rozsah péče v hospicových zařízeních a rozdíl mezi starostlivostí, kterou jsou schopni zabezpečit ve srovnání s hospici v nemocnicích, položil Deník odborníkům Baťovy nemocnice prostřednictvím tiskové mluvčí.

Vsetín vstřícnější než zlínská Baťova nemocnice

„S dotazy ohledně péče v hospicových zařízeních se obraťte rovnou na tato zařízení,“ zněl celý text odpovědi, kterou zaslala mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati Karla Havlíková. Zatímco krajská nemocnice s moderním onkocentrem, která dle slov jejího nového ředitele hodlá pracovat na posílení důvěry obyvatel v nemocnici a vylepšení svého kreditu, byla překvapivě nesdílná, nemocnice ve Vsetíně poskytla odpověď na stejný dotaz naprosto bez problémů.

„Pečujeme o řadu pacientů v terminálním stadiu a snažíme se jim poskytovat kvalitní péči jak ošetřovatelskou, tak lékařskou. Je si zapotřebí uvědomit, že nemocnice poskytuje jak akutní, tak následnou péči. Ať je pacient hospitalizován v rámci léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) nebo na jiném oddělení, je možné využít konzultací dalších odborníků, diagnostických možností, případně potřebného chirurgického zákroku,“ vysvětlila mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková s tím, že se snaží zaměřit nejen na léčbu bolesti, ale také uspokojování dalších potřeb pacientů.

Dále podotkla, že pacienty v závěrečné fázi nemoci zdravotníci informují o možnosti hospicové péče či převozu do hospicu.

„Někteří projeví zájem, mnozí si přejí zůstat v nemocnici nebo chtějí do domácího prostředí. Domácí péče však není jednoduchá, klade velké nároky na příbuzné,“ sdělila Lenka Plačková.

Dodala, že kromě úhrady regulačního poplatku je léčba v nemocnici v současné době zdarma. Navíc návštěvní hodiny nejsou během dne omezovány. A příbuzní mohou dokonce pomoci také i s péčí o pacienta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?