Ohrozí nemocnice odchody doktorů?

4. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Žádné dramatické scénáře se v souvislosti s hromadným podáváním výpovědí lékařů v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme, zřejmě nerýsují v nemocnicích Středočeského kraje.


Tak se vše alespoň jeví před dnešní poradou ředitelů nemocnic na krajském úřadu, kde se má hovořit o strategii, jak exodus nespokojených doktorů zvládnout, aniž by to pocítili pacienti.

Podle aktuálních zpráv z 828 doktorů v šesti krajských nemocnicích podalo výpověď 143 - což nepůsobí nijak dramaticky. Zvlášť ve srovnání s metropolí - v pražských nemocnicích odhlásilo odchod na 500 doktorů, přičemž jejich vedení se netají obavami, že by to mohlo přinést provozní těžkosti.

Je ovšem otázkou, zda všichni předkladatelé výpovědí skutečně hodlají svá pracoviště opustit. Středočeský hejtman David Rath (ČSSD), sám původem doktor, o tom pochybuje. „Například v Kolíně dva lékaři, kteří vše organizovali, přesvědčovali ostatní lékaře a jednali s vedením nemocnice i se mnou, nakonec sami výpověď nepodali - což mi od těch organizátorů nepřijde jako úplně seriózní,“ řekl včera novinářům s tím, že sám bude se zájmem sledovat další vývoj.

„Může se stát, že nyní si to mnozí rozmyslí,“ míní Rath, který jakožto někdejší šéf Lékařského odborového klubu netají, že nespokojenci v bílých pláštích mají jeho sympatie a přeje jim, aby se naplnění svých platových požadavků dočkali.

V očích středočeského hejtmana by stačilo málo: aby ministerstvo zdravotnictví zařídilo navýšení plateb na úhradách zdravotní péče od pojišťoven o 15 procent, což by nemocnicím umožnilo lépe zaplatit nejen doktory, ale i zdravotní sestry.

Masivnější odchod lékařů ohrožuje ve středních Čechách tři oddělení: gynekologickoporodnické v příbramské nemocnici - beztak maminkami vyhledávané stále méně a méně - a odděleníARO v Kladně a v Kolíně.

Zde by odchody anesteziologů mohly mít vážné dopady i na další obory - rýsují se ale už i možná řešení. Zvláště v Kladně, kde vedení nemocnice jedná s možným kandidátem na nového primáře, jenž by si s sebou z Prahy přivedl i část týmu. A leckteří doktoři, kteří středočeským nemocnicím hodlají dát vale, se zase rozhlížejí po nové práci v metropoli.

Zdaleka ne všichni totiž mají našlápnuto do zahraničí, jak se leckdy zjednodušeně tvrdí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?