Olomoucký soud po 2 letech znovu otevře spor rodičů s nemocnicí

21. 3. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký okresní soud otevře tento týden po dvou letech znovu spor rodičů šestileté těžce postižené Lucie s olomouckou fakultní nemocnicí.


Kauzu, ve které rodiče nemocnici žalují o 16,9 milionu korun kvůli údajně špatně vedenému porodu, naposledy odročil předloni v dubnu. Od té doby se čekalo na nový znalecký posudek. Jednání je nařízeno na středu, uvádí justiční databáze. V Olomouckém kraji jde o jeden z největších soudních případů kvůli údajně zanedbané zdravotní péči.

Lucie se v olomoucké porodnici narodila v říjnu 2010. O dva roky později podali rodiče na nemocnici žalobu. Na soud se obrátili mimo jiné proto, že péče o těžce postižené dítě je mimořádně finančně náročná. Kauzu soud začal projednávat v lednu 2015, v dubnu téhož roku ji odročil. Mezitím se hledal znalec, který by vyhotovil revizní znalecký posudek. „Spis je obsáhlý, znalecké posudky jsou náročné a znalecký ústav to v kratší době nebyl schopen vypracovat. Z tohoto důvodu ten znalecký posudek tak dlouho trvá,“ řekla na konci loňského roku soudkyně Iveta Nedozrálová.

Podle otce holčičky Vlastimila Blaťáka již revizní posudek přišel, podle žalobců však naprosto ignoruje videozáznam, který zachycuje porodníka při tlaku na břicho rodičky. „Znalec si za posudek řekl o více než 100.000 korun, přičemž vlastního textu stvořil asi tři strany, zbytek jeho posudku jsou okopírované dokumenty ze spisu. Pod prizmatem tohoto jsme na něj s advokátem podali minulý týden trestní oznámení k Okresnímu státnímu zastupitelství v Olomouci pro křivou výpověď,“ řekl dnes Blaťák.

Ve sporu jde o to, zda porodníci přikročili včas vzhledem k velikosti dítěte k císařskému řezu a zda při komplikovaném porodu použili zakázanou metodu tlaku, takzvanou Kristellerovu expresi. Názory znalců jsou rozdílné. Rodičům dal naposledy zapravdu po zhlédnutí videozáznamu z porodu soudní znalec. Lékař, který porod vedl, však pochybení odmítl a postavilo se za něj i vedení porodnicko-gynekologické kliniky. Z dalších znaleckých posudků například vyplynulo, že lékaři svým zákrokem zachránili matce život.

Holčička se narodila s poškozeným mozkem. Dívka stále leží, má trvalé zápaly plic a neumí polykat. Situace je pro rodinu finančně náročná. Poukazují i na příliš dlouhou dobu trvání sporu. Na postavení rodičů starající se o těžce postižené děti upozornil otec dívky Vlastimil Blaťák loni o prázdninách netradiční cyklopoutí z Olomouce do Říma, kde byl i na audienci u papeže Františka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?