Onkologicky vzdělaných lékařů je s nárůstem rakoviny potřeba víc

28. 1. 2016 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakovinou ročně onemocní 30.000 Češek a Čechů, během života postihne každého třetího a každý čtvrtý na ni zemře. Onkologicky vzdělaných lékařů je potřeba stále víc, řekl novinářům prezident kolokvia PragueONCO 2016 Luboš Petruželka.


Vedle moderní léčby je pro pacienty důležitá i psychická podpora, poskytnou ji spolupacienti i lékaři v projektu Komunita, řekl ČTK výkonný ředitel občanského sdružení Onkomaják Tomáš Kruber.

Na 4. února připadá den proti rakovině. Na pražském mezioborovém kolokviu lékaři a sestry až do pátku řeší, jak nejlépe léčit onkologické pacienty. Bouřlivý rozvoj imunoterapie, kdy se v boji proti zhoubné nemoci posiluje pacientova imunita, by měla podle Petruželky přijímat odborná veřejnost s „umírněným optimismem“.

Pozornost by se podle něj měla zaměřit také na takzvané opomíjené nádory, kde pro malou úspěšnost léčby klesá i finanční podpora výzkumu. Příkladem je rakovina slinivky, plic a centrálního nervového systému. Součástí kolokvia je interaktivní seminář pro onkologické pacienty.

Výhradně na pomoc pacientům a na osvětu o prevenci a léčbě rakoviny se zaměřuje od roku 2009 sdružení Onkomaják. Od loňska nabízí projekt Komunita, což je jakási seznamka pro pacienty. Mohou navázat kontakt s lidmi, kteří mají podobnou zkušenost a které by jinak obtížně hledali. Komunita také dává pacientům i jejich rodinám možnost se ze svých pocitů „vypsat“. I člověk z nejmenší vesnice v Česku se v Komunitě může poradit, na jaké pracoviště se nejlépe obrátit a kde vyhledat adekvátní pomoc.

„Oproti klasickým sociálním sítím nabízí Komunita jednu přidanou hodnotu - možnost vyhledávání pomoci. Velkou výhodou je, že všechny informace v této platformě jsou ověřeny odborníky, kteří do diskusí mohou zasáhnout odbornými příspěvky i radou konkrétnímu pacientovi,“ uvedl Kruber.

Sdružení Onkomaják každoročně projíždí celou republiky s osvětovou kampaní Střevotour, která je zaměřena na rakovinu střeva a konečníku, a od letoška i s kampaní zaměřenou na rakovinu plic Zdravé plíce. Letos má naplánováno 65 zastávek, z toho 35 Zdravých plic a 30 Střevotour. Při každé zastávce zájemce provedou maketou orgánů lékaři a medici s výkladem o rizikových faktorech a příznacích nemoci i možnostech léčby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?