Onkologickým pacientům v Jihlavě budou sloužit nové přístroje

25. 3. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientům krajského onkologického centra v Jihlavě by mohly koncem letošního, nebo začátkem příštího roku začít sloužit nové moderní přístroje. Hodnota lineárního urychlovače, gama kamery, přístrojů pro angiografii a systému pro endoskopické operování dosáhne 140 milionů korun.


Krajští zastupitelé schválili předfinancování projektu modernizace krajského onkologického centra i podíl Kraje Vysočina jako zřizovatele nemocnice.

Přístroje, které se teď v onkologickém centru používají, jsou v provozu řadu let a jsou zastaralé. Jejich oprava by podle odborníků byla nerentabilní. V případě obnovy přístrojů pro angiografii budou pacienti díky nové technologii vystaveni nižší radiační zátěži, rozšíří se i spektrum poskytovaných zákroků.

Krajské onkologické centrum v Jihlavě se spádovostí přes půl milionu lidí je jediné na Vysočině. „Loni jsme léčili ambulantně nebo za hospitalizace více než 1000 nových pacientů s diagnózou zhoubného nádoru. Z toho přes 650 lidí prodělalo léčbu ozařováním, více než 500 chemoterapií a biologickou léčbou,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Dalších více než 5000 pacientů onkologické centrum dlouhodobě sleduje.

Z nákladů 140 milionů korun na projekt modernizace centra uhradí evropská dotace 85 procent, zbytek tvoří podíl Kraje Vysočina. „Za optimálních podmínek by přístroje mohly začít sloužit pacientům koncem letošního, nebo začátkem příštího roku,“ řekl ČTK primář onkologického oddělení jihlavské nemocnice Lubomír Slavíček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?