Ostravské nemocnice nakoupí za peníze EU nové přístroje

10. 9. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové přístroje za celkem 52,5 milionu korun nakoupí na svá oddělení dvě ostravská zdravotnická zařízení - městská a fakultní nemocnice. Většinu nákladů na pořízení potřebné techniky pokryje dotace z evropských fondů, řekl ČTK Michal Sobek, mluvčí regionální rady Moravskoslezsko, která přerozděluje evropské peníze.


Městská nemocnice nakoupí přístroje a systémy pro různá oddělení za 27 milionů korun a dostane na ně 25 milionů korun.

Dotaci použije na nákup techniky pro svá tři oddělení. Pro radiodiagnostické oddělení pořídí systém pro digitalizaci a archivaci rentgenových snímků. Neurochirurgické oddělení získá novou neuronavigaci využitelnou při mozkových operacích.

Na interním oddělení přibude dvoubalonkový enteroskop pro vyšetření tenkého střeva. „Nemocnice chce docílit lepší dostupnosti i kvality poskytování zdravotní péče, která bude zaměřena na prevenci, včasnou diagnózu a léčbu moderními metodami,“ vysvětlil Sobek. Doplnil, že nové přístroje budou k dispozici na přelomu roku.

Fakultní nemocnici pomůže příspěvek 23 milionů korun k pořízení přístrojů pro předporodní, gynekologickou a dětskou léčbu a péči. Celkové náklady jsou o 2,5 milionu vyšší.

„Jedná se o pořízení 24 druhů přístrojů a zařízení, které zlepší péči zejména o těhotné ženy, nenarozené děti a novorozence. Nemocnice plánuje pořídit nové přístroje v první polovině příštího roku,“ uvedl Sobek.

Už letos v červnu putovalo z evropských peněz do zdravotnictví 49 milionů korun, a to na nákup 24 nových vozů zdravotnické záchranné služby a jejich vybavení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?