Osud nemocnice? Je v rukou lékařů

11. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zánik akutní péče hrozí hodonínské nemocnici. Pacienty tak asi čeká cestování. V ohrožení je chirurgie, ARO i lůžková část interny. Lékaři zatím výpovědi nestáhli.


Cestování za zdravotní péčí do Břeclavi, či do jiného města. Takový krizový scénář čeká možná pacienty hodonínské nemocnice, pokud lékaři nestáhnou své výpovědi.

„Hrozí ukončení činnosti lůžkové části interny, chirurgie, ARO, včetně ambulancí a intenzivní péče. Jednáme o tom, že činnost oddělení chirurgie by se přesunula do Břeclavi,“ varoval ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík a dodal, že se po prvním březnu, kdy lékařům skončí výpovědní lhůta, určitě zachová provoz kardiocentra a pracoviště dialýzy.

„To jsou dvě nosné činnosti pod internou,“ vysvětlil Tesařík. Ředitel hodonínské nemocnice také připustil, že může dojít ke změně náplně práce některých oddělení. „V dnešní době je velká poptávka po sociálních lůžkách a hospicové péči. Pokud bychom měli přebytek některých lůžek, tak je můžeme využít například k těmto účelům. Taková situace ale může nastat i v kyjovské nemocnici,“ upozornil. Podle jeho vyjádření se počet podaných výpovědí lékařů z hodonínské nemocnice nezvýšil.

„K akci Děkujeme, odcházíme se připojilo třiadvacet ze čtyřiašedesáti zdejších doktorů, kterým končí výpovědní lhůta posledního února,“ upřesnil Tesařík. Ten dostal od Jihomoravského kraje mandát k jednání s externími lékaři a těmi, kteří podali výpověď. „Úkolem ředitele Tesaříka je v maximálním rozsahu zajistit akutní péči v hodonínské nemocnici,“ řekl přitom krajský radní pro oblast zdravotnictví Oldřich Ryšavý, který se zúčastnil včerejší schůzky starostů na hodonínské radnici.

Tam přijel i jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Máme zatím aktuální čísla o počtu výpovědí lékařů platná k začátku týdne. Během ledna je ale možné, že se počet ještě změní. Lékařský odborový klub ohlásil spíše druhou vlnu podávání výpovědí,“ upozornil Hašek. Ten také informoval o tom, že kraj má připravený krizový scénář k aktuální situaci.

„Definitivní podoba krizových opatření na jižní Moravě bude známa sedmého února, kdy se sejde bezpečnostní rada kraje. Z dat známých k tomuto datu přijmeme definitivní rozhodnutí,“ nastínil postup kraje Hašek. Jak dodal, problém je také v tom, že na místa lékařů jsou vázána i další pracovní místa zaměstnanců nemocnic. „Tito lidé výpovědi nepodali. Lékaři za ně prakticky rozhodnou, kam budou nemocnice směřovat do budoucna,“ vyjádřil se ještě Hašek.

Zachování hodonínské nemocnice podporuje také zdejší radnice a další spádové obce. Starosta Hodonína Jiří Mráka se v pondělí se starosty obcí dohodl na vytvoření pracovní skupiny, jejímiž členy bude kromě Mrák¨y také starosta Rohatce Miroslav Králík a starostka Strážnice Renata Smutná. „Chceme ve středu sepsat text, který nebude proti lékařům, ale chceme podpořit hodonínskou nemocnici a vyřešit problém, který se v ní vyskytl. Text potom dáme k podepsání také ostatním starostům obcí,“ uvedl Mráka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?