Pacienti dluží špitálům statisíce. Ke slovu se dostanou právníci

22. 12. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Začít střádat do kasičky by měli dlužníci, kteří mají vroubek u některé z nemocnic na východě Čech. A že jich není málo. Špitály v obou krajích evidují téměř dvacet tisíc hříšníků. Těm by se brzy jejich rozmarnost nemusela vyplatit.


S koncem roku uplynou i první promlčecí lhůty a nemocnice začnou vymáhat dluhy razantněji. „Doposud jsme pacientům, kteří nezaplatili regulační poplatek, zasílali upomínky, avšak v příštím roce již začneme dluhy vymáhat právní cestou,“ potvrdil náměstek z Oblastní nemocnice v Trutnově Miroslav Nývlt.

Přestože pacienti celkem dluží v některých nemocnicích statisíce, k soudnímu či exekučnímu vymáhání většina z nich prozatím přikročit nehodlá. „Používáme institut směnek, tudíž není třeba vymáhání soudní cestou, které je v tomto případě nákladné vůči vymáhané částce a poměrně zdlouhavé,“ uvedl ředitel nemocnice v Rychnově nad Kněžnou Luboš Mottl.

Zároveň však připustil, že dosavadní systém zasílání upomínek není příliš efektivní a nemocnice už zvažuje jiné právní kroky. Stejným způsobem, kdy nejprve hříšníkovi přijdou dvě upozornění, že by měl zaplatit, volí i ostatní špitály ve východních Čechách.

„Teprve když dlužník nereaguje, předáváme pohledávky našemu právnímu oddělení. Nyní jsme posílali poslední výzvy. Je pravdou, že v některých případech, ale opravdu individuálních, již zvažujeme vymáhání soudní cestou,“ řekl ekonomický náměstek nemocnice ve Svitavách Pavel Špaček.

Nejhorší situace panuje podle očekávání ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, která je největší ve východočeském regionu, a v Pardubické krajské nemocnici, kde pacienti nezaplatili více než 840 tisíc. „Celková dlužná částka, zhruba 2,5 milionu korun, se týká přibližně 12 tisíc osob. Průměrná výše dluhu je tedy asi 208 korun,“ uvedl ekonomický náměstek hradecké nemocnice Václav Honek.

Ani tady ještě služby exekutora nevyužili. Ředitelé špitálů se ve většině případů shodují, že vymáhat stokorunové částky soudně není zrovna výhodné. Nejvyšší dluhy se pohybují kolem dvou, tří tisíc korun. „Jeden z pacientů nezaplatil regulační poplatky v hodnotě 3360 korun. Je to však výjimka,“ potvrdil ředitel rychnovské nemocnice Luboš Mottl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?