Pacientům hrozí, že jim bude lékaře vybírat pojišťovna

13. 7. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři včera demonstrovali hlavně proti zavedení nadstandardní péče a dražšímu pobytu v nemocnici. Podle Dagmar Žitníkové však pacientům zcela vstříc nevychází ani druhá část reforem, která se zaměřuje na jejich práva.


Velká zdravotnická reforma by měla rozšířit práva pacientů a za jejich nedodržení lékaře tvrdě sankcionovat. Jak se k této novince stavíte?

Myjsme samozřejmě pro posílení práv pacientů. Paradoxně ale dochází k tomu, že je zákony v některých případech ještě dál osekávají. Počítá se totiž s omezením práva pacienta na výběr zdravotní pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče. Dokonce může dojít k tomu, že by se u nás zavedla takzvaná řízená péče. To znamená, že pojišťovna pacientovi určí, u kterého smluvního lékaře nebo zdravotnického zařízení se bude ošetřen. Tonámpřijde naopak jako omezení.

Takže se podle vás pacientům při vymáhání toho, na co mají nárok, nijak neulehčí?

Okolo práv pacienta je nyní velký humbuk. Ale vymahatelná byla i dosud. Přidávají se navíc jen pokuty jednotlivýmzdravotnickým zařízením

Ale vztah pacientů a lékařů někdy může být problematický.

Vývoj péče by u nás měl jít jinou cestou. Je to spíše o výchově mladé generace a přístupu lidí k sobě navzájem. Nejde donutit lidi předpisy, aby se k sobě chovali slušně. To je otázka společnosti.

Se zákonem o zdravotnických službách tedy celkově nesouhlasíte?

Ministerstvo zdravotnictví a vláda dalším reformním balíkem posvěcuje novelu o veřejném zdravotním pojištění. Pojem, který se v Česku užívá, s nímž pracuje ústava a je běžný i v Evropě, je zdravotní péče. Ten se ale zde nahrazuje zdravotními službami. Podle nás se pacientům poskytuje zdravotní péče, a to prostřednictvím služeb. Chtěli bychom proto, aby byla ponechána stávající terminologie.
A protože zákon o zdravotnických službách je na tomto založen,máme s tím zásadní problém.

A co další zákony z reformního balíku, například ten, který se týká záchranářů. Je podle vašeho gusta?

Chtěli jsme, aby byl do zákona včleněn sociální program pro záchranáře. Ten by měl částečně kopírovat výhody, které mají policisté a hasiči, tedy členové integrovaného záchranného systému.
Nazákladním vymezení tohoto programu už přitom byla shoda za ministra Julínka. Tento návrh jsme oprášili, ministerstvonámale vstříc nevyšlo. Budeme proto oslovovat jednotlivé poslance, zda by bylo možné vložit program do zákona formou pozměňovacích návrhů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?