Pacientům podle výrobců omezí elektronické aukce přístup k lékům

29. 6. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientům podle výrobců léčiv hrozí, že po zavedení elektronických aukcí zmizí část léků z trhu. Aukce zavádí novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Schválila ji sněmovna, Senát ji má projednat 20. července.


Podle výrobců také hrozí, že kvůli aukcím si víc lidí na lék připlatí. Na problém chtějí upozornit zákonodárce. Politici, ale třeba i Česká lékařská komora jsou přesvědčeni, že léky budou a že je aukce zlevní.

Vítěz aukce, jehož lék bude bez doplatku, musí podle novely pokrýt půlku trhu. Druhou pokryjí ostatní výrobci, kterým uhradí pojišťovny jen tři čtvrtiny ceny. Polovina pacientů si tudíž na svůj lék připlatí, řekl dnes novinářům Radim Petráš, který na konci měsíce předá vedení Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakubu Dvořáčkovi.

„Objektivní fakta z jiných zemí jsou neúprosná: aukce výrazně zhoršují postavení pacienta při léčbě. Rok po zavedení aukcí odchází z trhu zhruba polovina výrobců a s nimi i jejich léky,“ řekl ČTK výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Emil Zörner.

Reforma počítá s úsporami ve výdajích za léky. Ročně se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv spotřebují v Česku léky za 75 miliard v maximálních cenách s obchodní přirážkou a DPH. Firmy v rámci konkurence dávají ceny nižší. Tržby za obchodované léky činí ročně asi 50 miliard.

„Oblast financování léčiv bývá mylně označována za prostor pro úspory. Podle společnosti IMS, která dělá lékové analýzy, ale už nyní patří ceny léků v Česku k nejnižším v Evropě,“ uvedl Petráš. Česko podle něj navíc zaostává ve využití moderní léčby. „Moderní léky se dostávají k českým pacientům s tříletým zpožděním oproti sousednímu Rakousku,“ řekl šéf asociace, která sdružuje výrobce drahých patentových léků.

Podle plánu ministra Leoše Hegera (TOP 09) by zdravotní pojišťovny daly vysoutěžené léky na pozitivní seznam. Lékaři by je psali přednostně, takže by pacienti nedopláceli. Ušetřily by také zdravotní pojišťovny, protože za vysoutěžené léky by platily zařízením méně.

Také podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by elektronické aukce mohly přispět ke snížení výdajů za léky. Kritizuje ale způsob navržený ministrem. Podle něj zakládá obrovské riziko korupce.

Návrh na vypsání aukce budou podle normy dávat zdravotní pojišťovny, což mohou udělat, ale nemusejí. Zda aukce bude vypsána, posoudí ministerstvo. Lékový úřad pak může, ale také nemusí aukci vypsat.

„Úředníci tří různých institucí budou rozhodovat bez jasně stanovených kritérií, zda bude aukce, jejímž výsledkem může být pokles zisku farmaceutických firem a rozhodnutí o monopolu vítěze. Těžko si představit korupci více nahrávající prostředí,“ řekl ČTK Kubek.

Podle Grémia majitelů lékáren se ministrův záměr na úspory mine účinkem. Léky prodávané v Česku za nižší ceny budou kupovat distributoři a výhodně je vyvážet do zemí, kde je prodají dráž. „Už dnes jsou díky reexportům z Česka do zemí EU některé léky pro naše pacienty prakticky nedostupné. To se po zavedení aukcí ještě zhorší,“ řekl ČTK šéf grémia Marek Hampel.

Česko má podle něj třetí nejnižší ceny léků v Evropě. Možnost dalších úspor je minimální, tvrdí. Stejný názor má Petráš, dokládá to studiemi IMS a Světové banky. Podle nich jsou výdaje na léky v Česku v porovnání s HDP na obyvatele úměrné nákladům, které dávají jiné středoevropské země. Pokud se porovnají výdaje na šest hlavních oblastí, a to léčbu žaludečních vředů, vysokého cholesterolu, nemocí srdce a cév, epilepsie, duševních poruch a deprese, jsou výdaje v ČR nižší než evropský průměr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?