Pacienty bude od záchranky muset převzít nejbližší nemocnice

18. 4. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienty bude od záchranné služby muset v Praze převzít nejbližší nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví to svým zařízením nařídí. Vyzvalo i ostatní pražské a středočeské nemocnice, aby postupovaly stejně. Vedení resortu se na tom shodlo s řediteli pražských nemocnic a se šéfem záchranné služby. Novinářům to po jednání řekl náměstek ministra pro zdravotní péči Josef Vymazal.


Podle něj do pár týdnů začne plně fungovat také modernizovaný elektronický systém o volných lůžkách a budovat by se měly začít i urgentní příjmy v nemocnicích.

Pod ministerstvo zdravotnictví patří všechny tři pražské fakultní nemocnice, tedy motolská, vinohradská a všeobecná nemocnice, dále pak Thomayerova nemocnice, Nemocnice na Bulovce a Nemocnice Na Homolce, porodnice v Podolí či bohnická psychiatrická léčebna.

Jednání se konalo poté, co minulý týden záchranáři vozili přes hodinu po Praze ženu s otravou, protože ji postupně odmítlo přijmout sedm nemocnic. Nemocnice řízené ministerstvem mají od teď povinnost pacienty od záchranky převzít. „Ministerstvo apeluje i na ostatní zařízení v Praze a Středočeském kraji, aby přijala obdobnou strategii,“ uvedl Vymazal.

Záchranáři podle dnešní dohody také budou dbát na to, aby vozili pacienty vždy tam, kde s daným problémem dostanou nejlepší ošetření.

Ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz před pár dny uvedl, že v pražských i některých středočeských nemocnicích v poslední době ubylo akutních lůžek. „Dohodli jsme se s panem ředitelem Schwarzem, že kdyby se situace zase někde zadrhla, ihned to začneme spolu řešit,“ řekl Vmazal. Schwarz doplnil, že pražská záchranka vozí denně 50 až 60 pacientů pro intenzivní péči, problémy jsou podle něj tak obden s jedním až dvěma.

Lépe fungovat by měl podle Vymazala i elektronický systém o volných lůžkách. Modernizovaná verze by měla být v provozu do pár týdnů. Schwarz už v pondělí řekl, že takový systém už existuje, je ale zastaralý a využívá ho jen asi polovina nemocnic. „Dohodli jsme se na tom, že nemocnice budou systém využívat lépe a efektivněji. Bude zdokonalen,“ řekl Vymazal. Do systému chce nahlížet a trvale dostupnost lůžek kontrolovat.

Ministerstvo bude podporovat také vybudování urgentních příjmů především ve svých nemocnicích. Ty mají sloužit jako „nárazníková zóna“ pro případy, kdy právě není volné lůžko. Než lékaři provedou základní vyšetření, včetně laboratorních a zobrazovacích, může se v nemocnici lůžko uvolnit, případně se zjistí, že pro pacienta bude vhodnější péče v jiné nemocnici.

V některých nemocnicích už urgentní příjmy jsou, někde potřebují zmodernizovat, jinde vzniknou zcela nově. Ministerstvo na to chce získat evropské peníze, síť by mohla být vytvořena zhruba do roku a půl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?