Pardubický kraj zvýhodňuje dotace pro začínající praktické lékaře

28. 7. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj se rozhodl zvýhodnit dosavadní dotační program na poskytování praxe absolventům lékařských fakult. Chce tímto způsobem zvýšit počet lékařů v oborech všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti.


Jejich školitelé získají na stáže absolventů příští rok 60.000 korun namísto nynějších 48.000 korun. Dotační program byl zaveden v roce 2015. „Předloni získalo dotaci sedm lékařů školitelů, vloni stejný počet. Je to však stále nedostatečné, bylo by třeba deseti až 15 nových praktiků ročně,“ řekl vedoucí krajského odboru zdravotnictví Miroslav Gregor. Připouští ale, že tento počet by mohl být i nižší, pokud by praktici dokázali vnést do své činnosti vyšší efektivitu a lepší organizací práce.

Podle Gregora budou časem chybět zvláště dětští praktičtí lékaři. O dotaci na jejich stáž zatím nikdo nepožádal.

Než absolvent získá specializovanou způsobilost pro samostatný výkon práce praktického lékaře, musí projít tříletým vzdělávacím cyklem na některém z takzvaných rezidenčních míst, která vypisuje, schvaluje a financuje ministerstvo zdravotnictví. Rezidenční místo vzniká u poskytovatele zdravotních služeb, absolvent se pak stává jeho zaměstnancem. Během prvního roku a půl musí vykonat stáže ve všech základních lékařských oborech a v další fázi ještě v oborech specializovaných.

O dotaci může nově žádat pouze nový školitel, nebude se tedy poskytovat ve druhém a třetím roce školení. Díky vyšší částce dotace se také zvyšuje možnost uhradit kromě mzdy absolventa i jeho různá školení nebo stáže v nemocnicích. Pardubický kraj na dotační program vyhradil půl milionu korun. Žádosti mohou zájemci podávat od 1. srpna do posledního září letošního roku.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?