Parlamentní strany bojují s ODS o poplatky

16. 4. 2008 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Tento týden se bude rozhodovat o tom, jestli poplatky ve zdravotnictví, které od ledna platíme, budou dál ve stejné výši a nebo je šance na jejich změnu. A je to boj už na ostří nože, který rozděluje koalici, protože malé strany chtějí jejich změnu...


Dnes bude před Ústavním soudem v Brně, který posuzuje ústavnost poplatků, vypovídat premiér Mirek Topolánek a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (oba ODS).

Zítra se pak sejde zdravotnická komise expertů koaličních stran, která by měla připravit návrhy, co eventuálně v poplatcích změnit.

Lídři koaličních stran by se pak k poplatkům měli sejít zřejmě koncem dubna.

„Osobně si pořád myslím, že není třeba nic na poplatcích měnit. Plně se osvědčily,“ říká ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Přidává, že pacienti je platí bez větších problémů a za první čtvrtletí již poplatky vynesly 1,3 miliardy korun.

„Z těchto peněz ale pacienti neviděli vůbec nic, protože se nevrátily do zkvalitnění zdravotní péče,“ oponuje stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD).

Poplatky nejdou na zkvalitnění léčby

Poplatky jsou příjmem zdravotnického zařízení, které je vybere. Nemocnice je většinou používají na krytí vyšších provozních nákladů, u soukromých lékařů jdou do jejich kapes a sami si rozhodují, na co je použijí.

„Je to nehoráznost, která nemá obdoby. Pokud ČSSD dostane po příštích volbách šanci sestavit vládu, poplatky zruší,“ řekl Rath. Dodal, že do budoucna by bylo možné uvažovat pouze o poplatku za den v nemocnici (dnes 60 Kč), který by byl příplatkem na stravu a platil by se pouze určitou dobu. Blíž nechtěl Rath představu ČSSD rozvést.

Sociální demokraté v březnu neuspěli ve Sněmovně s návrhem na úplné zrušení všech poplatků, a tak nyní připravují návrh, kdy od poplatků by byli osvobozeni děti do 18 let, důchodci a všichni, kteří mají nižší příjem než dvoj až trojnásobek životního minima, tedy měsíčně asi 7000 až 8000 Kč.

Proti poplatkům v takové míře, v jaké jsou dnes, už ale také lidovci a zelení. Lidovci požadují zrušit poplatky u dětí do 18 let a seniorů nad 70 let. Pokud by to neprošlo, navrhují osvobodit od poplatků kojence a matky v porodnicích.

Také zeleným, už zdá se poplatky nevyhovují. Tento týden oznámili, že jsou pro, aby se třicetikorunový poplatek platil pouze za celý recept a ne za jeho jednotlivé položky. V úpravě poplatků ve zdravotnictví se připojují k lidovcům.

Proti veškerým poplatkům je KSČM.

Reforma zdravotnictví, tak jak ji navrhuje Julínek, nevyhovuje ani odborářům. Ti vstoupili do stávkové pohotovosti a zřejmě na konci května nebo na začátku června, když vláda bude schvalovat paragrafové znění reformy zdravotnictví, tedy znění sedmi nových zákonů, které zdravotnictví mají změnit, budou stávkovat.

Proti poplatkům je rovněž Svaz pacientů. Ten dokonce vyzval k podpisové akci proti nim.

Naopak Koalice soukromých lékařů tvrdí, že poplatky jsou přínosné: v ordinacích ubylo pacientů a lékaři mají více času na nemocné, kdy s nimi mohou probrat zdravotní stav a způsob léčby.

Výběr poplatků podle bleskového telefonického průzkumu společnosti HMC group ukázal, že nejčastější stížností pacientů je zdražení. Uvedlo to 62,5 % dotázaných. Problémy s orientací jak a kde platit mělo 12,5 % lidí.

Boj o poplatky začíná tedy vrcholit a možná do měsíce budeme vědět, zda zůstanou jak jsou dnes, nebo budou změněny.

Návrhy na změnu poplatků

KDU-ČSL: zrušit poplatky u dětí do 18 let a důchodců nad 70 let, ve hře je i návrh zrušit poplatky u matek s dětmi v porodnicích.

Strana zelených: platit 30 korun jen za recept, nikoli jako dosud za položku na receptu.

ODS: nechce rušit žádné poplatky, ale tento týden ústy svého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase poprvé připustila, že je možné jednat o dílčích změnách například pro klienty ústavů sociální péče a domovů pro seniory s nízkými příjmy. Je připravena navrhnout mechanismus, jenž by vedl k jejich ochraně.

ČSSD: zrušit všechny poplatky bez výjimky nebo od poplatků osvobodit děti do 18 let a důchodce a všechny, kteří mají nižší příjem než dvoj až trojnásobek životního minima, tedy měsíčně asi 7000 až 8000 korun.

KSČM: zrušit všechny poplatky.

Kdo již nyní neplatí

* pojištěnci v hmotné nouzi. Podmínkou ale je, že se musí prokázat potvrzením, že mají na tuto dávku nárok. Takový doklad od úřadu pak nesmí být starší než 30 dnů.

* pojištěnci v dětských domovech a nebo ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy.

* občané, kterým soud nařídil ochrannou léčbu.

* občané, kteří se musí podřídit zvláštním opatřením z důvodu ochrany veřejného zdraví. Sem patří: * léčení infekčního onemocnění, kterému je pojištěnec povinen se podrobit, * nařízená izolace ve zdravotnickém zařízení nebo * nařízených karanténních opatření k zajištění ochrany veřejného zdraví.

Každý, kdo je od poplatků osvobozen, musí tuto skutečnost doložit zdravotnickému zařízení včetně lékárny, to v případě výdeje léků.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?