Plánovanou operaci v cizině proplatí pojišťovna v českých cenách

7. 7. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kdo chce během prázdnin absolvovat plánovanou operaci v cizině, musí počítat s tím, že si ji zaplatí. Od letošního dubna už o souhlas své zdravotní pojišťovny žádat nemusí. Po návratu mu pojišťovna proplatí účet, ale jen ve výši, kterou by vydala za tuto operaci v tuzemsku.


To může být mnohdy výrazně méně, než pojištěnec zaplatí ze svého, řekl ČTK mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý. Stejně postupují podle směrnice o přeshraniční péči všechny zdravotní pojišťovny v ČR.

Pro turistický pobyt v Evropě, kdy člověka zastihnou zdravotní obtíže nečekaně, platí už řadu let jiný režim - na základě průkazu pojištěnce (EHIC) mají Češi v zemích Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a ve Švýcarsku nárok na poskytnutí nezbytné zdravotní péče, aby se kvůli léčení nemusel předčasně vrátit domů. Pojišťovna léčení uhradí.

Pro cestu do Srbska, Černé Hory a Turecka si musejí pojištěnci nechat od své pojišťovny vystavit tzv. evropské formuláře, s nimi pak mají nárok na poskytnutí nutné a neodkladné zdravotní péče, pojišťovna ji uhradí. Cokoli navíc platí pojištěnec. Stejně je to v Makedonii, kde ale u lékaře se předkládá průkaz pojištěnce.

Tichý upozornil, že péči na účet pojišťovny nutno čerpat ve zdravotnických zařízeních, která jsou napojena na místní systém pojištění. Péče by měla být poskytnuta za stejných podmínek jako místním, tedy s případnou spoluúčastí a poplatky. Pokud klient z nějakého důvodu musí péči zaplatit na místě, dostane po návratu náhradu, ale jen do výše, kterou za péči platí jeho pojišťovna v tuzemsku.

Pokud by klienta ošetřil například soukromý hotelový lékař, péči musí klient plně zaplatit, po návratu proplatí pojišťovna účet do výše českých cen. Z prostředků zdravotního pojištění se nikdy neplatí zaplacená spoluúčast, ani repatriace, tedy přeprava vážně zraněného či zemřelého do vlasti. Vedle průkazu pojištěnce se podle Tichého vyplatí uzavřít i komerční pojištění, které spoluúčast a repatriaci pokrývá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?