Plat lékaři jistý nemají, sedm jich z Ústí odešlo

1. 3. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolik dostanou přidáno lékaři v Masarykově nemocnici, zatím není jisté. Na nové kolektivní smlouvě se odboráři s vedením nemocnice neshodli. Dnes, 1. března, přitom měl nastat exodus.


„Není jasné, jaká částka bude poskytnuta Krajské zdravotní. Memorandum mezi odborovými svazy a zaměstnavatelem jsme tak dnes nepodepsali,“ vysvětlila místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví Ivana Břeňková.

Že by lékaři do práce nenastoupili, ale podle ředitele Krajské zdravotní Eduarda Reichelta nehrozí. „Lékaři výpovědi oficiálně stáhli. Jde jen o to, že jsme nepodepsali novou kolektivní smlouvu, ve které jsou zakotveny mzdové tabulky,“ řekl ředitel.

Výpověď v celé Krajské zdravotní (KZ), která provozuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, podalo 110 lékařů. Devadesát devět z nich výpověď stáhlo. Do ústecké Masarykovy nemocnice se nevrátí sedm lékařů. Jeden skončí v Chomutově, dva v Mostě a jeden v Teplicích.

Vedení ústecké nemocnice také potvrdilo, že všichni lékaři, kteří se rozhodli v nemocnic zůstat, se vrátili na svá původní místa. „Tři ústečtí lékaři odchází do Anglie, jedna lékařka do Německa,“ řekl náměstek ředitele Jiří Madar.

Podle jeho informací odchází tři lékaři z interních oddělení, což bude potíž především pro emergency. „Bude problém zabezpečit emergency v takovém rozsahu, v jakém jsme ji zabezpečovali do teď. Budeme potřebovat, aby lidé z Děčína chodili do nemocnice v Děčíně, lidé z Teplic, do teplické nemocnice,…“ dodal Madar.

Sestry vrací úder

Zvýšení platů by pro lékaře mělo začít platit už dnešním dnem. Nyní ale čekají zdravotní sestry, kdy dojde také na zvyšování jejich platů.

„Chápu, že šlo o lékařskou akci, a že se zvyšování platů asi jen tak nedočkáme. Postaráme se teď ale o to, aby si doktoři své výplaty poctivě odpracovali,“ řekla jedna ze sestřiček Masarykovy nemocnice, která si nepřála zveřejnit své jméno. „Kolikrát jsme přimhouřily oko a lékaře nechaly chvilku odpočinout. Se spánkem ve službě ale mají utrum,“ dodala sestra.

Nutné úspory

A Krajská zdravotní už také přemýšlí nad tím, kde ušetřit na normální provoz.

„Nová úhradová vyhláška, dopad DPH a navýšení mezd znamená, že společnost musí najít přibližně 250 milionů korun navíc, aby měla vyrovnané hospodaření“ řekl poslanec Jiří Paroubek.

Ušetřit společnost plánuje například na počtu akutních lůžek. Uzavírat se tak budou stanice některých oddělení. „Máme připravený racionalizační plán, kterým bychom mohli ušetřit zhruba sto milionů korun,“ nastínil Reichelt.

Zdravotnictví v kraji chce nechat KZ na stejné úrovni jako doposud. „Žádnou z nemocnic zavírat nebudeme. Budeme hledat jiné cesty,“ slíbil předseda představenstva KZ Petr Benda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?