Plat lékařů v nemocnicích po protestu stoupl, problém je reforma

16. 8. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Půl roku po podpisu memoranda, kterým skončila protestní odborová akce "Děkujeme, odcházíme", je podle šéfa lékařských odborů Martina Engela v nemocnicích klid. Engel nemá zprávy, že by v některé nemocnici lékaři navýšení o 5000 až 8000 korun měsíčně nedostali. Problém ale může nastat příští rok.


Zdravotní pojišťovny zatím nechtějí poslat do nemocnic víc peněz. Lékařům také vadí, že se nemohou podílet na reformních pracích v takovém rozsahu, jak by chtěli.

Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka splnila vláda jen první část memoranda o letošním navýšení platů. Nebude-li plnění pokračovat, lze podle něj očekávat v příštím roce další nepokoje lékařů.

„Předpokládám, že kdyby byl teď někde zásadní problém, dali by mi vědět,“ řekl ČTK Engel, který 17. března podepsal memorandum s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) poté, co ho schválila vláda. Zdravotní pojišťovny přidaly nemocnicím letos na platy dvě miliardy. Průměrný plat lékaře tak stoupl ze 48.000 na 60.000 korun.

V příštím roce by měly platy lékařů podle memoranda stoupnout o deset procent a nejpozději v lednu 2013 by lékaři měli mít podle kvalifikace a praxe 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi, který loni činil 23.951 korun. Sestrám by příští rok měly platy stoupnout o 1500 až 2000 korun, dohromady na to nemocnice potřebují 4,5 miliardy.

V memorandu je zakotvena spolupráce zdravotníků na reformě. Ale až po opakovaných výhradách začalo podle Engela ministerstvo dávat odborářům reformní návrhy, jejich připomínky ale dál nebere na zřetel.

Kriticky vidí plnění memoranda také Kubek. Splněno bylo podle něj jen to, co musela vláda splnit okamžitě. Přidáno dostali i nemocniční lékaři, kteří se k protestu 3800 kolegů, čtvrtiny lékařů z nemocnic, nepřidali.

„Další sliby ministr a vláda neplní, a proto, aby se v příštím roce mohly zvednout platy lékařů o deset procent a zároveň i ostatních zdravotníků, ministr ani vláda neudělali nic. Takže můžeme očekávat další sociální nepokoje v resortu zdravotnictví,“ řekl Kubek ČTK.

Podle něj je spolupráce ministerstva s lékařskou veřejností formální, návrhy zákonů komora k připomínkám nedostává.

Pokud připomínky uplatnit může, většinou ministerstvo na ně nebere zřetel. Ministr podle Kubka neřeší nespravedlnosti v platbách zdravotního pojištění, nezajistil kompenzaci zvýšené DPH a nenavrhl valorizaci plateb státu za děti, důchodce či nezaměstnané. „Vládou často zmiňovaný boj proti korupci je všem korupčníkům maximálně pro smích,“ shrnul Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?