Plošné očkování proti TBC končí

29. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Plošné očkování dětí proti tuberkulóze (TBC) končí. I přes rozdílnost odborných názorů podpořil Senát novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Očkovat se tak budou jen rizikové skupiny.


Novelu přišel mezi senátory podpořit také ministra zdravotnictví Leoš Heger. (TOP 09) Nastínil jim důvody, proč se o zrušení povinného očkování proti TBC již delší dobu uvažuje.

„Odborné názory na zrušení tuberkulózy jako plošně očkované choroby převážily a praxe, která je běžná v evropských zemích, se rozšířila i u nás. Ministerstvo zdravotnictví se zněním návrhu zákona schváleného Poslaneckou sněmovnou souhlasí a s ohledem na reálně hrozící pokutu, která může být České republice uložena, navrhuje, aby byl návrh zákona schválen ve znění, ve kterém ho schválila Poslanecká sněmovna,“ uvedl před senátory Heger.

Média tvrdí…

Senátoři ale jeho slova bez připomínek nepřijali. Debatovali nad tím, zda skutečně nemoc ustupuje a nebude tak očkování chybět. Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši) namítal, že se v médiích neustále objevují informace o rostoucím výskytu této nemoci.

„Odborná stránka věci, pokud se týká tuberkulózy, byla diskutována velmi dlouho a důkladně. Je chronickým sporem více odborných společností, jak se má tuberkulóza posuzovat. Míra výskytu se velmi dlouhodobě drží na velice bazálních číslech, která jenom oscilují víceméně statistickou pravděpodobností a jedná se o čísla, která opravdu neodpovídají potřebě, plošně celou populaci očkovat, protože byly popsány komplikace u dětí. Nejsem schopen z hlavy, bez podrobnější přípravy, argumentovat vědeckými statěmi, ale ten názor byl opravdu filtrován velmi důkladně a převládl v oblasti společnosti pro očkování a společnosti pro pediatrii tento názor,“ vysvětloval trpělivě Heger.

Očkovat se budou jen rizikové skupiny

I když statistiky za loňský rok evidují celkem 652 lidí, kteří onemocněli tuberkulózou, aby se však od nich člověk nakazil, musel by v kontaktu s nemocným strávit nejméně osm hodin. Zrušení povinného očkování má důležitý dopad na další dětská očkování.

Již zmíněné očkování proti černému kašli to výrazně urychlí a děti už by na něj neměly umírat. Novela, kterou musí stvrdit podpisem prezident, potvrzuje stav, který už v praxi zavedla od loňského listopadu ministerská vyhláška. Krátce po narození se tak očkují už jen vybrané děti, jejichž rodiče pobývali v zemích s vysokým výskytem TBC, s pacientem byly v kontaktu či se v jejich rodině nemoc v minulosti objevila.

Senátoři nařídili informační tabuli o kvalitě vody

Schválená novela se též týká koupališť. Vychází ze směrnice EU a počítá s tím, že u přírodních koupališť budou instalovány tabule s informacemi o znečištění vody. Tyto tabule by měly být jak na oficiálních přírodních koupalištích, která mají provozovatele, tak v místech, kde se lidé často koupou ve volné přírodě.

Pořízení a údržba tabule přijde podle návrhu zákona zhruba na 10.000 až 15.000 korun. Česká republika měla podle Hegera tuto normu přijmout již v roce 2008, má tak s přijetím návrhu prodlení. Heger odhaduje, že zahájení sankčního řízení ze strany EU lze očekávat každým dnem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?