Plzeň zavádí od konce května lékařskou službu pro bezdomovce

23. 5. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeň je po Praze, Ostravě a Olomouci čtvrtým městem v Česku, které zavedlo lékařskou službu pro bezdomovce a sociálně vyloučené osoby. Zajistí ji každou středu od 25. května v Domově sv. Františka lékař Polikliniky Bory.


Vzhledem k tomu, že radnice počítá s tím, že si lidé bez střechy nad hlavou často neplatí zdravotní pojištění, vyčlenila na rok 200.000 korun. ČTK to řekl radní pro sociální oblast a zdravotnictví Jiří Kuthan (ČSSD).

Ordinace, jejíž vybavení zajistí poliklinika, bude otevřena každou středu od 14:00 do 17:00. „Ošetří všechny lidi bez domova. Peníze by měli stačit, ale v případě potřeby jsme připraveni sumu navýšit i prodloužit ordinační hodiny,“ dodal. Například v případě, pokud by bezdomovců nebo sociálně vyloučených lidí významně přibylo. Podle odhadů městské policie žije v Plzni mezi 150 až 200 lidmi bez domova, kteří přes den pobývají u obchodních center hlavě v okolí středu Plzně.

„Řada klientů je ve vážném zdravotním stavu, který nelze zvládnout běžným ošetřením sestrou, ale je potřeba odborného vyšetření lékařem. Mnozí z nich, zejména ti starší, by měli pravidelně užívat léky, ale nemají praktického lékaře, který by jim je předepisoval,“ řekla vedoucí odboru sociálních služeb Alena Hynková.

Odbor připravoval podmínky pro ordinaci téměř rok. Tato služba v Plzni dlouhodobě chyběla. Neziskové organizace a charity se často potýkaly s odmítavým postojem lékařů při zajištění zdravotní péče pro své klienty.

„My jsme se o to snažili už delší dobu, protože mezi těmito lidmi mohou zejména nakažlivé nemoci docela dobře prosperovat. Jde také o to, aby ta zdravá populace nebyla od těchto lidí ohrožována,“ řekl Kuthan.

Podle něj je jednou z možností tuberkulóza, jejíž nové typy, běžnými antibiotiky neléčené, už k nám byly dovezené. Je to velké ohrožení zejména u těch případů, kde jde o otevřenou tuberkulózu. Podle Kuthana nebudou muset bezdomovci platit třicetikorunový poplatek za návštěvu lékaře.

Domov sv. Františka ve Wenzigově ulici, kde je největší koncentrace mužů i žen v nouzi z Plzeňska, provozuje Městská charita Plzeň.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?