Plzeňský kraj omezil vliv politiků v řízení krajských nemocnic

18. 2. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj obměnil představenstva a dozorčí rady v krajských nemocnicích. Oslabil v nich vliv politiků a naopak posílil účast odborníků, řekl novinářům hejtman Václav Šlajs (ČSSD). Kraj tak zahájil kroky, které mají pomoci nemocnicím zmírnit každoročně vyšší ztráty hospodaření.


Hodlá ještě víc zefektivnit jejich chod, nevylučuje do budoucna personální změny ve vedení a nebrání se ani finanční motivaci pro ředitele, náměstky, přednosty a primáře za ekonomický provoz, řekl Šlajs.

Politiky zastoupené v řídících orgánech částečně nahradili odborníci - vysocí úředníci krajského úřadu. V představenstvech byli dosud dva ze tří členů politici, třetí byl ředitel nemocnice. Nyní jednoho z politiků nahradil odborník. Podobně to dopadlo v dozorčích radách. Kraj také celkově snížil odměny za členství v těchto orgánech a chce, aby členové jednali častěji a nesli před krajem větší odpovědnost. Odměny se budou lišit podle obratu nemocnic. Šéfy dozorčích rad čtyř akutních nemocnic budou nově zástupci koaličního partnera KSČM.

Čtyři akutní nemocnice a dvě nemocnice následné péče, které patří kraji, skončí za loňský rok téměř třistamilionovým propadem. Největší vinu na tom má podle radních špatně nastavená úhradová vyhláška. Nemocnice nejsou podle hejtmana schopné vyrovnaně hospodařit. Kraj bude proto dále dorovnávat jejich odůvodněné ztráty, hodlá ale zamezit každoročně navyšovaným propadům.

Nejhorší situace je v největší krajem vlastněné nemocnici v Klatovech, jejíž loňská ztráta představovala dvě třetiny z celkové ztráty všech nemocnic. „Nemocnice je krásná, zabezpečuje kvalitní péči pro občany Klatovska, ale my nejsme bezedná studna,“ konstatoval hejtman. Klatovská nemocnice má podle něj o 31 procent vyšší náklady než výnosy.

S nespravedlností úhradové vyhlášky, kdy nemocnice Plzeňského kraje dostávají za stejný výkon méně peněz než většina jiných nemocnic, hejtmanství bojuje několik let. „Meziročně nás změna úhradové vyhlášky stojí navíc 80 milionů korun,“ řekl hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). „Říct ale, že za všechno může úhradová vyhláška, by bylo nefér,“ poznamenal hejtman.

Vinu na ztrátovém hospodaření nemocnic mají podle Šlajse i některé historické chyby, jako bylo povolení konkurenční lékárny v klatovské nemocnici nebo pronájem některých lukrativnějších oborů. V Klatovech se nepodařilo zvládnout ani transformaci staré nemocnice do nové, kde je obrovská energetická náročnost, řekl hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?