Počty kolapsů na pražských ulicích mírně klesly

30. 7. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Počty kolapsů na ulicích, k nimž včera vyjeli pražští záchranáři, klesly po nedělním nárůstu na běžný letní stav. Včera od rána do odpoledne záchranáři vyjeli k deseti lidem, kteří zkolabovali na ulici, v neděli za stejnou dobu k 15 a za celý den k 30. Za celý víkend měli záchranáři téměř 600 výjezdů, z nich zhruba 60 ke kolapsům na ulici, řekla ČTK mluvčí záchranky Jiřina Ernestová.


„Tradičně přes 70 procent výjezdů je ke starším a chronicky nemocným, kterým tropické teploty přinášejí zdravotní problémy. Jedná se o srdeční arytmie, dušnosti, nevolnosti, epileptické záchvaty a kolapsy. Kromě toho ošetřili záchranáři přímo na ulicích přes 60 kolapsů z horka,“ upřesnila s tím, že příčinou kolapsu je téměř vždy nedostatek tekutin a dehydratace spolu se zvýšenou fyzickou zátěží a dlouhým pobytem na slunci.

Mluvčí připomněla i další nebezpečí horkých dní, a to otravy oxidem uhelnatým. Nízký venkovní tlak sráží zplodiny plynových spotřebičů zpět do komínového průduchu a následně do místnosti. V neděli záchranáři zasahovali v ulici Na Švihance v Praze 2, kde se přiotrávila celá rodina.

„Rodiče byli převezeni do Všeobecné fakultní nemocnice, sedmnáctiletý syn na tamní dětskou a dorostovou kliniku a dvacetiletá dcera ve vážném byla předána do barokomory Nemocnice Na Homolce,“ řekla Ernestová.

Aktuálně stoupají zdravotní rizika z blížících se bouřek. Stav těsně před jejich vypuknutím zatěžuje hlavně lidi s nemocným srdcem, vysokým tlakem, epileptiky a astmatiky, působí nepříznivě také na psychiku.

Po příchodu bouřky se lidem začne ulevovat, nastává ale další nebezpečí, a to blesky. Odborníci radí lidem, které zastihla bouře venku, aby se neschovávali pod stromy a nebyli na místech, kde vyčnívají nad reliéf krajiny. Pokud jedou na kole, měli by zastavit, slézt a najít si místo, kde nebudou vyčnívat.

Za bouřky je také vysoce rizikové koupání v plastikových bazénech, které nejsou uzemněné. Naproti tomu v přírodních nádržích by se člověku nic stát nemělo. V každém případě ale je lepší vrátit se na břeh.

Odborníci radí za bouřky neutíkat, nebezpečí zásahu bleskem tím stoupá. Nejlépe je zalehnout do nějaké prohlubně tak, aby tělo nevyčnívalo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?