ČT 24: Počty sester jsou na hranici kvality péče, tvrdí ministerstvo

21. 7. 2015 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Kapacity sester v Česku naráží na svoje limity. V některých menších nemocnicích je podle ministerstva zdravotnictví zvláště víkendové obsazení služeb už na hranici zajištění kvality péče. Resort proto plánuje navýšit minimální počty personálu u lůžek.


Do nemocnic by tak měli přijít další lékaři a sestry. Změny ale zdržuje dosavadní neshoda na podobě související novely o vzdělávání sester. Počty sester se navíc napříč regiony výrazně liší. Zatímco třeba na jižní Moravě jich je dost, ve většině nemocnic v Praze naopak nedostatek.

Počty zdravotnického personálu i jeho odbornost přesně stanovuje ministerská vyhláška. Třeba péči na očním oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce zajišťuje v ambulancích, u lůžek i na sálech celkem 12 lékařů a 20 sester. Jako oddělení velké fakultní nemocnice sice zatím služby pokryje, ovšem s maximálním nasazením všech. Podle tamního primáře Břetislava Brožka to však není personálně jednoduché a sestřičky mají velmi mnoho povinností.

Celé Nemocnici Na Bulovce ale zdravotnický personál stále víc chybí - podobně jako ostatním zařízením zvlášť v Praze a středních Čechách. „Aktuálně poptáváme zhruba třicet sester a deset doktorů, v obou případech v oborech chirurgických i interních,“ potvrzuje mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek. Na chirurgickém oddělení v pražské Thomayerově nemocnici musí v důsledku výrazného nedostatku personálu sloužit zdravotní sestry třeba i pět dvanáctihodinových služeb v měsíci navíc. Na jednotce intenzivní péče dokonce museli kvůli nedostatku sester snížit počet lůžek.

Celý článek najdete na serveru ČT 24 nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?