Podvádělo se v nemocnici?

10. 2. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Takový stín nad hradeckou fakultní nemocnicí dlouho nevisel. Kriminalisté se zabývají podezřením z rozsáhlých podvodů ve fakultní nemocnici. Trestní oznámení dostali detektivové na stůl loni v létě.


Skutečnost, že případu se ujal právě odbor hospodářské kriminality krajského policejního ředitelství, potvrzuje, že nejde o žádnou maličkost.

„Krajští kriminalisté se zabývají případy, ve kterých jde o vyšší finanční škodu. Je to jeden z faktorů, který na počátku vyšetřování bereme v úvahu,“ uvedla mluvčí krajského policejního ředitelství v Hradci Králové Ivana Ježková.

Vzhledem k tomu, že zatím nepadlo žádné obvinění, nemohou policisté sdělit bližší informace. O případu nechce zatím mluvit ani vedení nemocnice. Jasné je pouze to, že šlo o machinace okolo činnosti úklidové firmy a podezřelý člen vedení již v nemocnici nepracuje.

„Jednalo se o soukromou úklidovou firmu, které zaměstnanec nemocnice zadával zakázky. Tento podezřelý byl vedoucím jednoho z našich odborů. V nemocnici již nepracuje. Odešel v době, kdy padlo trestní oznámení. V tuto chvíli probíhá vyšetřování a nemá smysl mluvit o podrobnostech. Jakékoli komentáře jsou zatím předčasné,“ řekl náměstek ředitele nemocnice Josef Židů.

I přesto, že vyšetřování trvá již téměř tři čtvrtě roku, ředitel nemocnice Roman Prymula se obává, že by zveřejnění podrobností narušilo policejní práci a vyplašilo lidi spojené s případem. „Platí u nás presumpce neviny, a proto nemohu nikoho skandalizovat. Na druhou stranu bychom tím mohli pomoci lidem, kteří jsou do případu zapleteni, a to by ohrozilo vyšetřování,“ uvedl ředitel nemocnice, která dlouhodobě patří k nejlépe hodnoceným zdravotnickým zařízením v Česku.

Ani policie v tuto chvíli neví, jak dlouho se bude případem zabývat.

„Vyšetřování podobných kauz a prověřování hospodaření je složité a zpravidla trvá dlouho. Je například nutné shromáždit řadu odborných posudků, a to není otázka týdnů,“ uvedla Ježková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?