Pohotovost v Praze se rozšíří o pracoviště ve vojenské nemocnici

14. 12. 2012 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha rozšíří lékařskou pohotovost o pracoviště v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích (ÚVN). Zastupitelstvo mu včera schválilo milionovou dotaci pro příští rok. Celkem dá Praha na provoz lékařských pohotovostí ve městě 20 milionů korun.


V současnosti funguje pohotovost v pěti nemocnicích a městské poliklinice. Od příštího roku přibude pracoviště v ÚVN. S vojenskou nemocnicí Praha zatím uzavře smlouvu jen na půl roku. Uvažuje totiž o tom, že by změnila celý systém pohotovostí a vypsala výběrové řízení na nové poskytovatele.

Rozšířením do vojenské nemocnice chce Praha zlepšit péči v severozápadní části města, většina pacientů z této lokality v současnosti využívá služeb motolské nemocnice.

Všechny tři typy pohotovostí - pro dospělé, děti a zubní - zajišťuje motolská a Thomayerova nemocnice. Motol se v zubní péče specializuje na dětské pacienty. Na Bulovce jsou v noci a o svátcích připraveni praktičtí lékaři pro dospělé i děti. Nemocnice na Karlově náměstí poskytuje zubaře a praktické lékaře pro děti a dorost, Vinohradská nemocnice pouze pohotovost pro dospělé.

V městské poliklinice jsou v pohotovosti praktičtí lékaři pro dospělé a zubaři. Nově otevřená pohotovost v ÚVN bude poskytovat praktické lékařství. Ordinační doba všech pohotovostí je ve všední dny od 19:00 do 6:00, o víkendech a svátcích pak nepřetržitě.

Počet lidí ošetřených v Praze na pohotovosti v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 2008 pracoviště ošetřila asi 102.300 lidí, v roce 2011 to bylo zhruba 120.250 lidí. Letos od ledna do září ošetření na pohotovosti vyhledalo 88.882 pacientů.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?