Pojišťovnám docházejí peníze na zdravotní péči

8. 6. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Po dvou letech odolávání dorazí na konci letoška ekonomická krize naplno i do českého zdravotnictví. A její dopad bude pravděpodobně hodně tvrdý.


VZP i některým menším pojišťovnám totiž na přelomu letošního a příštího roku dojdou miliardové přebytky, které našetřily během posledních tří let, a pokud se nic nezmění, začnou se kvůli vysokým nákladům na zdravotní péči a nižšímu výběru pojištění propadat do dluhů.

Pro pacienty to znamená, že už během jara 2011 může dojít k podobnému omezování zdravotní péče jako v letech 2005 a 2006. Tehdy nemocnice odkládaly plánované operace, lidé nedostávali léky, které potřebovali, a centra specializované péče odmítala léčit drahé pacienty.

Delší čekání na operaci

Podle zprávy o stavu zdravotního pojištění, kterou nedávno schválila vláda, jen letos pojišťovny vyberou o osm miliard korun méně, než za zdravotní péči utratí. A příští rok to nebude lepší. „Pokud se nic nezmění, bude to opravdu velký problém. Pojišťovny začnou zpožďovat platby nemocnicím i soukromým lékařům a těm nezbude nic jiného než omezit zdravotní péči pro pacienty,“ varuje už dnes prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Šéfové zdravotních pojišťoven jsou o něco optimističtější, i oni ale připouštějí, že příští rok půjde kvůli krizi na zdravotní péči méně peněz než letos. „Pokud se příjmy pojišťoven nezlepší, budeme chtít, aby pojišťovny platily za péči o něco méně než v roce 2010,“ říká viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera.

„Může se stát, že některé operace se nebudou dělat všude, což může prodloužit čekací doby. Budeme se ale snažit o další úspory, aby pacienti dostali stejně kvalitní péči jako letos,“ doplňuje šéf Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

VZP, která ve svém vlastním pojistném plánu připouští, že už na přelomu letoška a příštího roku může některým soukromým lékařům a nemocnicím platit se zpožděním, se včera ke své finanční situaci nevyjádřila.

„Jednou z možností je, že nebudeme platit faktury za 30, ale za 60 dní. Tím se dá ten schodek smáznout na celý rok,“ řekl už dříve HN šéf VZP Pavel Horák.

Janota: Další peníze nemám

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková proto kvůli hrozící krizi ve zdravotnictví velmi brzy navrhne na rok 2011 zvýšení zdravotního pojištění, které stát platí za děti, důchodce, nezaměstnané či další státní pojištěnce, o dvě až tři miliardy ročně. „Návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce předložím do konce června. Je to moje priorita,“ řekla včera HN Jurásková.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?