Pojišťovny musí zveřejňovat smlouvy a zastavit nábor přes firmy

8. 1. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny musí zveřejňovat na internetu smlouvy s ambulancemi a nemocnicemi a zastavit nábory pojištěnců přes jiné firmy. Rozhodla o tom ve středu vláda, sdělil ČTK ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Pojišťovny podle novely, kterou dostanou zákonodárci, mají dávat data resortům zdravotnictví a financí a omezit rezervní fondy.


Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil novou povinnost pro pojišťovny za revoluci v transparentnosti financování zdravotní péče v Česku.

Dosavadní dobrovolné zveřejňování smluv některé pojišťovny odmítly, proti byli i ambulantní specialisté. Ti chtějí text schválené novely analyzovat, zda není v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů.

„Legislativa, kterou vláda schválila, poprvé po 25 letech ukládá všem zdravotním pojišťovnám zveřejňovat smlouvy, které se ve zdravotnictví uzavírají ve věci financování zdravotní péče. Je to tedy průlom z hlediska transparentnosti a já jsem přesvědčen, že tato novela také zvýší efektivitu financování zdravotní péče v naší zemi,“ řekl premiér.

Podle Němečka budou zdravotní pojišťovny nyní pod daleko větší veřejnou kontrolou. „Každý občan si může na internetu dohledat smlouvy uzavřené s pojišťovnou. Zároveň končí nábory pomocí třetích osob. Považuji je za nehospodárné, ušetřené peníze budou použity na zdravotní péči pro pacienty. Podstatně se také zpřísní podmínky pro obsazování vedení pojišťoven, které mají zamezit střetům zájmů při jejich řízení,“ uvedl.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) už zveřejňuje smlouvy s nemocnicemi a podle mluvčího Oldřicha Tichého vítá i to, že pojišťovny nebudou smět platit za přetahování klientů stamiliony náborářským firmám.

„VZP jim minimálně od příchodu nového vedení nedala ani korunu a poškozuje ji, že některé pojišťovny to dělají. Se zákazem včetně vysokých sankcí proto jednoznačně souhlasí,“ řekl ČTK Tichý. VZP podle něj nevidí problém ani v tom, aby poskytovala data oběma ministerstvům.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra podle ředitele Jaromíra Gajdáčka smlouvy také už zveřejňuje, ale jen u zařízení, která souhlasí. „Ambulantní specialisté zveřejňování odmítli, což jsme ctili. Pokud bude přijata novela ve znění, jaké projednala vláda, budeme zákon respektovat a zveřejníme všechny smlouvy,“ řekl.

V povinném zveřejňování smluv nevidí problém ani ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. „My už to dávno děláme a na našem webu máme všechny smlouvy se zdravotními pojišťovnami, řekl ČTK. Podobně postupovaly další nemocnice.

Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko se naopak problémů obává. „To, že to bude ze zákona, ještě neznamená, že s tím budeme souhlasit,“ řekl ČTK. Schválené znění chce sdružení analyzovat, a pokud usoudí, že je v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů, napadne ho a vyzve členy, aby informace o smlouvě neposkytovali, dokud se vše nevyřeší.

Jojko se obává, že veřejnost bude příjem ambulance považovat za plat lékaře. „To je hrubý omyl, protože je to platba na provoz, elektřinu, přístroje, spotřební materiál či plat sestry,“ řekl.

Sankce za nezveřejnění smlouvy by mohla dosáhnout až deseti milionů korun, pokuta za nábor přes jinou firmu pěti milionů korun.

Schválené změny jsou součástí Němečkova plánu loni přijatého vládou. Má zprůhlednit finanční toky, jak to žádá ministr financí Andrej Babiš (ANO). Resort spotřebuje za rok 290 miliard korun, loni daly pojišťovny na úhradu péče 221,8 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?