Pojišťovny odhalí, co platí nemocnicím

18. 2. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
VZP poprvé zveřejňuje, kterým nemocnicím kolik za co platí. Stejné operace se dělají různě draze, říkají právníci.


Rebelující lékaři české nemocnice sice provětrali, skutečný vítr se jimi ale nejspíš teprve prožene. Akce Děkujeme, odcházíme totiž nastartovala chuť napravit pokřivený systém, v němž se točí miliardy korun.

Nepůjde to ale samo. Právníci z občanského sdružení Platforma zdravotních pojištěnců, kteří se od začátku letošního roku pokoušejí rozkrýt, kolik která nemocnice na čem vydělává, si to už ověřili.

Když požádali Vojenskou zdravotní pojišťovnu, aby jim podle zákona o volném přístupu k informacím poskytla smlouvy o úhradách, které má s jednotlivými zdravotnickými zařízeními, narazili. Museli by za to zaplatit 80 tisíc korun.

Dokumenty nikdo nemá po ruce, musely by se vyhledávat a celkem by to bylo asi na půl měsíce práce, dozvěděli se.

Ptali se při tom v podstatě na úplně základní věci - kam přesně směřují peníze z veřejného zdravotního pojištění. To by totiž rozptýlilo spekulace o tom, že se například za operaci slepého střeva platí různým nemocnicím různě, podle toho, jak „šikovně“ si jejich management úhrady nasmlouvá.

Jenže pojišťovnám se skládat účty moc nechce. Přehled o platbách nemá dokonce ani ministerstvo zdravotnictví. „Teprve se pokoušíme ty informace získat,“ řekl HN ministr Leoš Heger.

Platforma zdravotnictví ho však zřejmě předběhne. Po týdnech dohadování už získala první část balíku informací od největší české pojišťovny VZP. A v porovnání s ceníkem Vojenské zdravotní pojišťovny v podstatě zadarmo - za pět tisíc korun.

„Je to teprve začátek, řadu našich dotazů musíme ještě více konkretizovat, abychom se dostali ke skutečným výsledkům, už ale jednoznačně vidíme, že v systému jsou nerovnosti a že dochází k plýtvání,“ shrnuje první poznatky Michala Filipová z platformy.

A její slova dokládají i první zveřejněná data: průměrný pražský pojištěnec VZP je o pět tisíc korun ročně dražší než ten, který se léčí ve Zlíně. Na zdravotní pojištění přitom platí oba stejně.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?