Pojišťovny uhradí léčení i u lékaře, který klienta neregistruje

8. 7. 2013 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské ošetření zaplatí zdravotní pojišťovny i lidem, kteří léto tráví na chatě nebo chalupě, a vyhledají tam praktického lékaře, u kterého nejsou registrováni. Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý ČTK řekl, že mimo trvalé bydliště ošetří klienty lékař v rámci nepravidelné péče. Výhodnější pro pojišťovny ale je, když se klient registruje k místnímu lékaři. Změnit jednou za tři měsíce může praktika, zubaře a gynekologa.


Ošetření v rámci nepravidelné péče vykáže lékař zdravotní pojišťovně a lékaři to podle Tichého běžně dělají. Třemi měsíci se přitom nemíní kalendářní čtvrtletí. U nově zvoleného lékaře musí být pacient registrován alespoň tři měsíce, po návratu do místa trvalého pobytu se může přeregistrovat zpět ke svému původnímu lékaři.

„V případě, že se klient zaregistruje například od 10. července, může se ke svému původnímu lékaři vrátit nejdříve od 10. října,“ upřesnil.

VZP podle Tichého jako plátce poskytnuté zdravotní péče preferuje druhou možnost, protože v prvním případě platí jednomu lékaři kapitaci, tedy pravidelný měsíční poplatek za registrovaného pacienta, v němž je zahrnuta většina výkonů. Souběžně pak platí ještě druhému lékaři výkony vykázané v rámci nepravidelné péče.

„Postup, který klient zvolí, záleží na jeho rozhodnutí a také na jeho domluvě s oběma praktickými lékaři,“ poznamenal Tichý. Důležitý je podle něj také zdravotní stav klienta. Pokud je v trvalém sledování pro nějakou chronickou nemoc, například cukrovku, nemusí být střídání registrací vhodné. Pokud se klient i v tomto případě pro změnu rozhodne, musí o své diagnóze informovat oba lékaře, aby tomu péči o něj přizpůsobili.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?