Policie obvinila jednu osobu z usmrcení v nemocnici Vrchlabí

30. 8. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie obvinila jednu osobu z trestného činu usmrcení z nedbalosti v Česko-německé horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí. Další dva případy podezřelých úmrtí pacientů policie pro podezření ze zanedbání povinné péče prověřuje. ČTK to řekl mluvčí hradecké krajské policie Jan Čížkovský. Ředitelem nemocnice je senátor Vladimír Dryml (SPOZ). Ten obvinění označil za nepravdivá a křivá. Policie podle něj jedná účelově.


Tři policií vyšetřované případy se podle Čížkovského staly loni a letos. „Vyšetřujeme je na základě oznámení fyzických osob o úmrtích v nemocnici,“ řekl. Již obviněné osobě v případě odsouzení hrozí až šest let vězení. Přitěžuje jí, že údajně porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce. Další bližší informace k obviněné osobě a k vyšetřování policie podle mluvčího zatím poskytovat nebude.

Podle Drymla je spojování případů účelové a cílem vyšetřování je pošpinění nemocnice a jejích zaměstnanců. „Obvinění ještě nic neznamená. O vině nebo nevině může rozhodovat pouze nezávislý soud. Ten neproběhl. Jako ředitel budu nemocnici bránit,“ řekl ČTK Dryml. Kauza jej má politicky poškodit, a to v souvislosti se začínající předvolební kampaní.

Jedním z vyšetřovaných případů je červencové úmrtí Jiřího Jandourka, kde trestní oznámení podala jeho manželka. Ta se domnívá, že na oddělení následné péče zanedbala nemocnice povinnou péči. V tomto případu zatím policie nikoho neobvinila.

Pacient Jandourek byl podle středečních informací televize Nova před svou smrtí údajně k posteli kurtován a dostával sedativa. Podle nemocnice prý muž zemřel na selhání srdce, ale následná pitva ukázala, že zemřel na prasklý žaludeční vřed. Dryml podle televize později kurtování pacientů zakázal.

Policie v nemocnici v souvislosti s úmrtím Jandourka zasahovala 3. srpna, kdy v nemocnici zajistila zdravotní dokumentaci. Dryml na policisty kvůli tomu podal trestní oznámení. Ohradil se také proti tomu, že se jej prý policisté pokoušeli skrytě nahrávat. Dryml také uvedl, že se policie v souvislosti s nemocnicí snaží o vykonstruování umělé kauzy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?