Policisté navrhli obžalovat Maráčka

22. 7. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Fakultní nemocnice Olomouc čelí trestnímu stíhání kvůli veřejným zakázkám. Hrozí mu dva až osm let za mřížemi.


Policisté navrhli obžalovat ředitele Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Radomíra Maráčka, který od letošního února čelí trestnímu stíhání kvůli veřejným zakázkám.

Pokud se prokáže manažerova vina, hrozí mu trest odnětí svobody na dva roky až osm let. Obhájce včera oficiálně o závěru policie nevěděl. Připomněl, že státnímu zástupci podal návrh na doplnění dokazování, a požaduje, aby stíhání Maráčka zastavil.

„Dne 20. července byl zaslán návrh na podání obžaloby na tohoto manažera,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.

Podle policie měl ředitel uzavírat pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů, u zakázek za desítky milionů korun nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci, přitom se podle policie jednalo o nákup nových přístrojů.

Zákon měl podle detektivů obejít i při uzavírání smluv na audity a poradenství. Zakázky spadají do období 2007 a 2009 a detektivové se o ně zajímali zhruba rok a půl. Škoda měla dosáhnout několika milionů korun. Státní zástupce Karel Studený potvrdil, že návrh na obžalování Maráčka má na stole. Ze zákona má o něm rozhodnout do třiceti dnů.

„Tak dlouho to trvat nebude,“ reagoval Studený. Ten nyní posoudí, zda ředitele největší nemocnice v Olomouckém kraji postaví před soud nebo spis pošle policii s žádostí o došetření.

Ředitelův obhájce Martin Blaško před dvěma týdny podal návrh na doplnění dokazování a žádá o zastavení trestního stíhání Maráčka.

„Policejní rada klade panu Maráčkovi za vinu neoprávněné užití rozpočtových prostředků, aniž by si ověřil, zda to rozpočtové prostředky byly,“ poukazoval advokát s tím, že o návrhu na obžalobu se včera dozvěděl pouze neoficiálně. „Oficiálně nemám tuto informaci,“ poznamenal.

Policie rozšířila obvinění o majetkový prospěch. Toho se měl dopustit u zadávání modernizace zdravotnické techniky. „Rozšíření je na základě vyžádaných e-mailových zpráv od dodavatelů, jaký měli na dodávce zisk. Je to postaveno na jednom e-mailu, který přišel od bůhví koho,“ uvedl obhájce ředitele Maráčka.

Ředitel nemocnice je od počátku vyšetřování na neplacené dovolené. Zdravotnické zařízení řídí jeho zástupce. Za Maráčka se v únoru postavilo ministerstvo zdravotnictví i osobnosti z fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Palackého.

V rozhovoru pro Olomoucký deník Maráček poukazoval na to, že nemocnici škodu nezpůsobil, zakázky záměrně nerozděloval, ale volil hospodárnější cestu. Stejně tak u přístrojů šlo podle ředitele o modernizaci nebo rozšíření stávajícího vybavení s tím, že zadávací dokumentace u těchto zakázek ve všech případech prošla kontrolou ministerstva zdravotnictví a byla zřizovatelem schválena. To, že u zakázek postupoval správně, podle něj prokazují znalecké posudky, které má v ruce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?