Policisté v Libereckém kraji dostali lepší zdravotnické vybavení

31. 8. 2011 7:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie v Libereckém kraji převzala dnes od záchranné služby dalších pět speciálních kufrů se zdravotnickým vybavením, které policistům umožní poskytnout co nejúčinněji první pomoc při dopravních nehodách, úrazech či neštěstích. Prvních pět kufrů získala policie už loni, letošní výbava byla doplněna o límce pro fixaci krční páteře. Policisté také prodělávají školení. Aby věděli, jak pomoc co nejlépe poskytnout, vyjíždějí v sanitkách spolu se záchranáři.


Školení už mají za sebou čtyři desítky policistů, řekl dnes novinářům krajský policejní ředitel Milan Franko.

Spolupráce policie a záchranky odstartovala v Libereckém kraji loni po povodních. „Podobně spolupracujeme třeba s hasiči nebo s horskou službou a také s městskými strážníky v Liberci,“ řekl ČTK ředitel krajské záchranné služby Stanislav Mackovík. Cílem podle něj není, aby jednotlivé složky integrovaného záchranného systému suplovaly svoji činnost, ale aby se navzájem doplňovaly. Čím víc lidí podle něj proškolení a vybavení má, tím lépe se podle něj dají zvládnout i třeba hromadná neštěstí.

„Policisté jsou navíc často na místě nehody jako první, a měli by proto být schopni poskytnou co nejlépe první pomoc, mohou tím zvýšit šance těch lidí na přežití nebo minimalizovat následky,“ vysvětlil.

Podle Franka má policie v Libereckém kraji bezmála 80 automobilů, které by podobné vybavení potřebovaly. Běžně totiž mají policisté k dispozici jen obyčejné lékárničky. „Může se tak stát, že když policista potřebuje zaškrtit krvácení, musí vytáhnout pásek z kalhot nebo stáhnout kravatu,“ poznamenal policejní ředitel. Už vůbec nejsou podle záchranářů běžné lékárničky vybaveny třeba na pomoc při popáleninách nebo pro případ poranění páteře a není v nich ani dost obvazového materiálu.

Každý z kufrů, které dnes policisté převzali, proto obsahuje zdravotnické vybavení za zhruba 10.000 korun včetně termofolie, deky a balení rukavic na jedno použití. Nechybí fyziologický roztok na zchlazení popálenin. „Vybavení zaplatili sponzoři, pokud policisté materiál spotřebují, doplníme ho,“ dodal Mackovík, který si spolupráci pochvaluje. Policisté podle něj kufry opravdu využívají. „Vidíme to, když dorazíme na místo nehody, i podle toho, jak si je jezdí doplňovat,“ dodal ředitel. Policie také ve zhruba devíti procentech výjezdů zasahuje přímo se záchranáři. „Je to v případech napadení, ale také třeba u nehod, kdy potřebujeme přistát s vrtulníkem,“ dodal Mackovík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?