Poslanci dnes o poplatcích ve zdravotnictví

17. 12. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci dnes na mimořádné schůzi rozhodnou o dalším osudu poplatků ve zdravotnictví. Ve hře je jejich redukce, buď podle návrhu ČSSD, nebo představ koalice. Včera se spekulovalo o tom, že se ještě večer sejdou koaliční lídři, protože jim hrozilo, že bez rozšíření koaličního návrhu na změnu poplatků by lidovci a zelení mohli podpořit verzi ČSSD...


Soc. dem. ke svolání schůze Sněmovny dala popud a chce hlasovat o návrhu, s kterým uspěla již v září v prvním čtením. Podle něho by u lékaře, za recept či v nemocnicích neplatili starobní důchodci, děti do osmnácti let a lidé s příjmem nižším než dvojnásobek životního minima.

Koalice se už v červnu dohodla na kompromisním návrhu. Podle něj měly být do konce roku zrušeny poplatky u dětí do šesti let a zároveň měl být dětem do 15 let snížen limit doplatků za léky a poplatků ve zdravotnictví ze současných 5000 na 3000 korun.

Lidovcům i zeleným ale taková změna nevyhovuje a požadují návrh rozšířit. Předsednictvo KDUČSL včera připravilo noty pro své vyjednavače. Podle nich by měli být osvobozeni od poplatků děti do 18 let a senioři nad 75 let.

Lidé by měli podle lidovců platit jen za recept a ne za každou položku. Změnit by se měla i výše poplatku za recept z 30 na 20 korun. Navrhli také, aby všechny poplatky, tedy i za hospitalizaci a pohotovost, byly zahrnuty do pětitisícového ročního limitu.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) původní pozměňovací návrh koalice vložil do novely zákona o zdravotním pojištění, kterou schválila vláda a teď jde do Sněmovny. Ale její projednání lze čekat až po Novém roce.

„Samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby k žádným úpravám poplatků nedošlo, ale jsme realisté a víme, že změny budou,“ řekl včera Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Peníze dostane zpátky málo lidí

Poplatky, které od ledna platíme u lékaře a v nemocnicích, již přinesly zhruba 2,6 miliardy korun za půl roku. Peníze mohou lékaři a nemocnice použít na co chtějí, buď na nákup zdravotnické techniky, ale i na krytí provozních nákladů, tedy zaplacení elektriky, plynu či na zvýšení platů.

Ukazuje se, že původní odhady, že limit pět tisíc korun ochrání až 200 tisíc lidí před jeho překročením, byl asi nastaven příliš vysoko. Zatím ho totiž překročilo u největší zdravotní pojišťovny v zemi - všeobecné zdravotní, jen 5300 a druhé největší - Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra 590 klientů. Přesto ministerstvo tvrdí, že do konce roku to bude podstatně víc. Možná úprava tohoto limitu také tedy není vyloučena.

Sociální demokraté v krajích po vyhraných volbách již začali s rušením poplatků, přesněji v krajských nemocnicích je kraj bude za pacienty platit. Tak už rozhodli například ve Středočeském kraji. Další kraje jeho příklad zřejmě budou následovat.

Oldřich Danda, Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?