Poslanci jednali o změnách ve zdravotnictví, nerozhodli

28. 4. 2011 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanecká sněmovna včera více než dvě hodiny jednala o novele, která má od podzimu zvýšit poplatek za den v nemocnici z 60 na 100 korun nebo dát ministerstvu možnost zavést standardy zdravotní péče. Vyřazuje také z úhrad zdravotních pojišťoven podpůrné léky, například slabší přípravky na tlak, hubnutí, pálení žily nebo křečové žíly.


Hlasujte v anketě na www.Zdravi.Euro.cz. Měl by premiér Petr Nečas odvolat ministra zdravotnictví Leoše Hegera?

Nebudou se započítávat ani do ochranného limitu. Poslanci ale nestihli hlasovat, ve 13:00 začala polední pauza. Kdy se k návrhu vrátí, není jasné.

Návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění předložila koaliční vláda, opozice s ním ale zásadně nesouhlasí. Tvrdí, že pacienti za zvýšení poplatků víc nedostanou. Obává se, že zavedením standardů bude kvalitní péče pouze pro bohaté. ČSSD plánuje obrátit se kvůli na Ústavní soud.
Novela je první ze série reformních norem. Další tři reformní zákony o službách hodlá ministr Leoš Heger (TOP 09) předložit vládě do počátku června, aby je sněmovna projednala ještě před prázdninami. Platit by měly od ledna 2012. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka už dříve prohlásil, že pokud bude zavedeno rozlišení zdravotní péče na standard a nadstandard, podá návrh k posouzení Ústavnímu soudu.

Podle bývalé ministryně zdravotnictví Milady Emmerové (ČSSD) nelze žádnou změnu obsaženou v zákonu považovat za přínos pacientovi. Její stranický kolega a stínový ministr David Rath uvedl, že nejde o reformu, ale o několik nahodilých kroků, které české zdravotnictví určitě žádným způsobem nezlepší. „Pacient nedostane péči, kterou potřebuje, ale na kterou má. Bude medicína pro chudé a pro bohaté,“ pronesl Rath.
Uvedl příklad mladého sportovce, který po nehodě bude mít možnost dostat standardní protézu zdarma, se kterou už nikdy nebude moci sportovat, ovšem za lepší si bude muset připlatit i statisíce. Přitom v současnosti se podle Ratha posuzuje každý pacient zvlášť, takže mladý sportovec dostane lepší protézu než starý člověk, který nesportuje.
Poslankyni za KSČM Soně Markové vadí hlavně to, že návrh sice zavádí některé změny, neobsahuje ale jejich konkrétní řešení. To chce Heger předložit až v dalších reformách. „Představuje to prodejnu polotovarů,“ zhodnotila novelu Marková.
Novela prodlouží dobu pro vymáhání dlužného pojistného z pěti na deset let. Poplatky v nemocnici, a to ani zvýšené, se nadále nebudou počítat do ročního ochranného limitu, který činí pro děti a důchodce 2500 korun, pro ostatní 5000 ročně. Původně měla novela změnit i placení v lékárnách. Místo 30 korun za položku na receptu měla zavést třicetikorunový poplatek za celý recept. Tato změna ale vyžaduje podle Hegera komplexní změnu části zákona, která se týká spoluúčasti. Předloží ji proto později.
Během koaličních jednání se objevily návrhy také na navýšení poplatku u lékaře z 30 na 50 korun, platbu za den v nemocnici až 200 korun a za návštěvu specialisty bez doporučení praktika 200 korun, nyní se platí 30 korun. Mluvilo se i o zpoplatnění neakutní dopravy sanitou pěti korunami za ujetý kilometr, nyní pacienti neplatí nic. Politici se však na tom neshodli. „Hovořilo se i o možnosti připlácet si u zubaře nebo za dopravu, ale s ničím takovým tento návrh nepočítá,“ zdůraznil Heger.
Novela ruší zákaz připlácení na lepší péči, pro pacienty se však zatím nic nezmění. Nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?