Poslanci opět posunuli jednání o zdravotní reformě, a to na úterý

17. 6. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna opět posunula závěrečné jednání o části zdravotní reformy, tentokrát z pátku na příští úterý. V pondělí bude předloha ještě projednána v tripartitě, uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


Předloha mimo jiné mění poplatky ve zdravotnictví a umožní rozdělit standardní a nadstandardní péči.

Poslanci měli o novele zákona o veřejném zdravotním pojištění původně rozhodnout už ve středu. Sněmovna ji na Hegerovu žádost přeřadila hned ráno na pátek kvůli nedopatření při rozdávání pozměňovacího návrhu.

Později ale slíbil premiér Petr Nečas (ODS) odborům, že předlohu ještě posoudí tripartita. Od dnešní stávky v dopravě to však odboráře neodradilo.

Reformní předloha ministerstva zdravotnictví mimo jiné zvyšuje poplatek za den v nemocnici o 40 na 100 korun. Nově by se mělo platit 30 korun za celý recept, nikoliv za položku na receptu, jak je tomu nyní.

Léky pod 50 korun by si ale měli pacienti platit sami. Novela zasáhne také zdravotní pojišťovny, které by měly vrátit třetinu zůstatků na svých účtech zpět do systému pojištění.

Předlohu ostře kritizuje opozice. Poslanci budou hlasovat například o návrhu na zrušení všech regulačních poplatků ve zdravotnictví a návrhu, které ruší některé změny, jež novela zavádí. Opozice už oznámila, že pokud bude ve vládním znění schválena, obrátí se na Ústavní soud.

Předloha je první ze série reformních norem. Další tři reformní zákony o službách hodlá Heger předložit vládě do konce června. Platit by měly od ledna 2012.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?