Poslanci schválili zrušení souhlasu obou rodičů s léčbou dítěte

17. 12. 2012 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci v pátek hladce schválili zrušení povinného souhlasu obou rodičů se zvolenou léčbou dítěte. Opatření zavedla od dubna vládní zdravotnická reforma. Předkladatelé novely v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) přiznávají, že požadavek na souhlas obou rodičů přinesl problémy. Předloha míří k posouzení do Senátu.


Poslanecká novela uvádí, že pro léčbu postačí souhlas dítěte. Lékař ale bude muset rozhodnout, že je takový postup přiměřený s ohledem na rozumovou vyspělost pacienta. Pokud tomu tak nebude, bude nutný souhlas rodiče, který k němu ale bude moci zmocnit například prarodiče nebo chůvu. Předloha také zpřesňuje vymezení zdravotních služeb, které mohou lékaři poskytovat bez souhlasu.

Novela také mění podmínky pro klinickou a praktickou výuku u poskytovatelů zdravotnických služeb a ruší povinnost lékaře požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou.

Sněmovna na návrh zdravotnického výboru vypustila z předlohy změnu podmínek pro hospitalizaci pacienta bez jeho souhlasu, pokud je pod vlivem návykové látky nebo ohrožuje sebe a své okolí, a oznamování o hospitalizaci a omezení pacienta soudu. Prý by mohly být v rozporu s některými mezinárodními úmluvami.

Poslanci naopak poskytli jeslím více času na jejich přeměnu ze zdravotnického zařízení, a to až do konce příštího roku místo dubna. Souhlasili i s návrhem Lenky Kohoutové (ODS), který zahrne do takzvané domácí péče také například zařízení sociálních služeb nebo zařízení ústavní výchovy. Nyní je možná jen u pacienta doma.

Podobnou novelu jako poslanci předložila i skupina senátorů. Sněmovna ji ale už dříve zamítla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?