Povinné elektronické neschopenky odloženy do roku 2016

11. 9. 2013 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři budou moci psát papírové neschopenky ještě dva roky. Ministr práce a sociálních věcí František Koníček vyhověl žádosti České lékařské komory a prodloužil přechodné období až do roku 2016.


Nemocenskou vyřizuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podle mluvčí ministerstva práce Štěpánky Filipové se tento úřad bude v přechodném období snažit lékaře k používání elektronické komunikace motivovat.

„Je důležité, aby ten čas lékaři efektivně využili k tomu, aby se na elektronickou komunikaci s Českou správou sociálního zabezpečení připravili,“ uvedl po jednání Koníček. Podle něj se v odkladném období odladí i případné nesrovnalosti. „Musí ale už přijít doba třetího tisíciletí s elektronickou komunikací,“ dodal.

Kompromis zažehnal pohromu

Lékařská komora, sdružení praktických lékařů i ambulantních specialistů odmítaly projekt jako nepřipravený. V záloze měly výzvu lékařům, aby ignorovali elektronické neschopenky, pokud od ledna 2014 budou povinné, jak to stanoví zákon. Lidé by tak nedostali nemocenskou.

„Jsem rád, že mohu ubezpečit všechny nemocné, že od 1. ledna příštího roku i nadále budou dostávat nemocenské dávky. Domluvili jsme se s panem ministrem Koníčkem, že bude do konce roku 2015 prodlouženo přechodné období, po které je možné vystavování neschopenek a komunikace s ČSSZ též v písemné papírové formě,“ upřesnil Kubek.

Během té doby se ČSSZ podle včerejší dohody bude snažit přesvědčit lékaře o tom, že systém je efektivní a usnadní jim práci. „Uvidíme, kolik lékařů se díky nějakým, třeba i motivačním programům, zapojí,“ podotkl Kubek.

Sofistikované přesvědčovací metody

Odklad neupraví zákon, vyhlásí ho přímo ČSSZ. Filipová potvrdila, že do konce roku 2015 bude možná k podání neschopenek „hybridní cesta“ - papírová i elektronická. Za tu dobu bude ČSSZ lékaře k zapojení do systému motivovat „i marketingovými prostředky“, uvedla mluvčí. Podle ní na osvětě budou spolupracovat ministerstvo, správa i lékařská komora.

Kubek připomněl, že komora musí hájit i ty lékaře, kteří z objektivních důvodů s počítačem nikdy pracovat nebudou, byť jsou starší, tak jsou kvalifikovaní odborníci a není za ně náhrada. Neschopenky píšou nejvíc praktici, z nich nemá počítač pětina. Z těch, kteří počítač mají, jen 60 procent má i připojení na rychlý internet. V některých oblastech připojení není, nebo je nespolehlivé.

Kubek také potvrdil, že včera nepochodil u ministra s variantou, kterou by podle něj měli lékaři raději, a to aby elektronické neschopenky byly ze zákona nepovinné. Lékaři by tak na ně nemuseli povinně přejít ani za dva roky. K tomu by se musel změnit zákon, aktuálně by se to muselo udělat zákonným opatřením.

Kubek přistoupil na argument ministra, že když existuje cesta klasická, bez využití zákonného opatření Senátu, je řešení jistější. „Pokud se ukáže během dvou let přechodného období, že systém nefunguje, myslím, že bude dostatek času na to standardní cestou zákon změnit a udělat systém nepovinný,“ shrnul Kubek, podle kterého je současná dohoda pro obě strany přijatelným kompromisem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?