Praha hrozí kvůli dluhům Bulovce výpovědí z nového pavilonu

16. 4. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Prahy je kvůli dluhům za nájemné připraveno vypovědět Nemocnici Na Bulovce smlouvu na pronájem nově zrekonstruovaného pavilonu. Městskou pokladnu pavilon v minulosti stál zhruba 400 milionů korun. Pokud nemocnice do konce dubna nezaplatí, vydá se město soudní cestou.


Vyplývá to z neveřejného magistrátního materiálu, který má ČTK k dispozici. Nemocnice pochybení opakovaně odmítla.

Nemocnice Na Bulovce, která je státním zdravotnickým zařízením, má od prosince loňského roku za pavilon platit městu sedm milionů ročně. Po urgenci v závěru března zaplatila 5,8 milionu korun. Zpoždění vysvětlovala tím, že magistrát předal jen část majetku. Nyní mluvčí Martin Šalek ČTK řekl, že zbývajících 1,8 milionu zaplatí nemocnice až poté, co město v souladu s projektem dokončí technologie za sedm milionů korun.

Ministerstvo zdravotnictví se ke sporu odmítlo vyjádřit. „Dle našich informací proběhne ve čtvrtek jednání mezi představiteli Nemocnice Na Bulovce a magistrátem, vyčkáme tedy na jeho výsledek,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO) už dříve ČTK řekl, že vedení zdravotnického zařízení zvolilo zdržovací taktiku. Pražští politici podle něj za takové situace nebudou do areálu dál investovat, ačkoliv to budovy a příslušenství nutně potřebují. Areál si podle dřívějších informací žádá opravy za stovky milionů korun.

Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Kromě nájemného za nový pavilon platí dlouhodobě ztrátová Bulovka ročně městu za budovy a pozemky symbolických 10.000 korun. Radní vyjednávají o narovnání majetkových vztahů. Podle některých informací by Praha mohla nemocnici i prodat.

Vláda loni poslala nemocnici jednorázovou podporu 200 milionů korun, podle ministerstva hrozilo, že bude ohrožena péče o pacienty. Bulovka skončila předloni se ztrátou přesahující 308 milionů korun. Prodělek vysvětlila tím, že jej z větší části tvoří pokuta vyčíslená finančním úřadem na 203 milionů korun. Nemocnice si také nese neuhrazenou ztrátu z minulých let 426 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?